БУРНА, НА МОМЕНТЕ КРВАВА КАМПАЊА: Изборе у Албанији прате великенке тензије

Танјуг

24. 04. 2021. у 22:04

У АЛБАНИЈИ се сутра одржавају парламентарни избори, осми по реду у последњих 29 година када су грађани први пут гласали на слободним и демократским изборима након пада комунизма, а предизборну кампању пратиле су тензије због међусобних оптуживања.

БУРНА, НА МОМЕНТЕ КРВАВА КАМПАЊА: Изборе у Албанији прате великенке тензије

Фото: ЕПА

Албанија има око 2,8 милиона становника, а право гласа има 3,6 милиона грађана међу којима су Албанци који живе у други земљама.

Бира се 140 посланика од 1.800 кандидата међу 12 политичких партија, коалиција или независних кандидата. Није могуће гласати раније ни путем поште, преноси АП.

Главни фаворити су две главне политичке снаге које су водиле ту земљу од пада комунизма - Социјалистичка партија актуелног премијера Едија Раме, који тражи трећи мандат, и Демократска партија Љуљзима Баше, која тежи да преузме власт након осам година проведених у опозицији, пише Радио слободна Европа (РСЕ).

Социјалистичка партија за интеграцију на челу са Моником Кријемади традиционално је играла важну улогу приликом формирања влада у постизборним коалицијама претходних година.

РСЕ подсећа да су партије током једномесечне предизборне кампање користиле оштру реторику, као ни да нису изостали ни инциденти и физички сукоби.

Један бивши званичник опозиционе партије је 21. априла убијен, а полицијски званичник рањен у Елбасану током свађе, што је био најозбиљнији инцидент неколико дана уочи избора.

Неколико дана након овог догађаја, још једна особа је рањена из ватреног оружја у канцеларијама Демократске партије у Камезу.

Физичког насиља и свађа између симпатизера било је и на изборним скуповима, након којих би се партије међусобно оптуживале за инциденте.

Председник Албаније Иљир Мета позвао је институције на спровођење закона, да буду на висини одговорности и да прекину било какве партијске везе које имају. Било је оптужби и о купопродаји гласова.

Откриће дата базе са личним подацима, укључујући и историјат гласања са више од 900 хиљада грађана, које поседује Социјалистичка партија, додатно је повећала предизборне тензије у Албанији, доводећи у сумњу изборни систем и државу, где су институције на услузи владајућим политичким странкама, наводи РСЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)