БАЈДЕН ПРИЗНАО: Отоманске трупе починиле геноцид над Јерменима

Новости онлине

24. 04. 2021. у 18:23

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден саопштио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године.

БАЈДЕН ПРИЗНАО: Отоманске трупе починиле геноцид над Јерменима

П.Милошевић

Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично признао геноцид над Јерменима, упркос противљењу Турске.

У саопштењу које је објавила Бела кућа, наводи се да је „милион и по Јермена депортовано, масакрирано и отерано у смрт у кампањи истребљења“.

​- Сваке године на данашњи дан сећамо се оних који су погинули у геноциду над Јерменима током отоманске ере и посвећујемо се превенцији да се такви злочини не понове. Почевши од 24. априла 1915. године, хапшењем јерменских интелектуалаца и друштвених вођа у Константинопољу од стране отоманских власти, милион и по јермена је депортовано, масакрирано или отерано у смрт у кампањи истребљења. Одајемо почаст жртвама „Медс Јегхерна“ (јерменски израз за „велики злочин“) како страхоте онога што се догодило не би биле изгубљене за историју. И сећамо их се како бисмо увек остали опрезни против корозивног утицаја мржње у свим облицима - навео је Бајден.

У саопштењу се подсећа да су многе јерменске избеглице тада дошле у САД и да су јерменски имигранти „обогатили Америку на небројено много начина, али никада нису заборавили трагичну историју својих предака“

Бајден је позвао и да се „у дану када жалимо над прошлошћу, гледамо у будућност, ка свету који желимо да изградимо за нашу децу“.

- Свету који није загађен свакодневним злом фанатизма и нетолеранције, где се људска права поштују и у ком су сви људи у могућности да проведу свој живот у достојанству и безбедности.

​- Амерички народ одаје почаст свим Јерменима који су изгубили животе у геноциду који је почео пре 106 година - наводи се у саопштењу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)