БАЈДЕН ПРИЗНАО: Отоманске трупе починиле геноцид над Јерменима

Новости онлине

24. 04. 2021. у 18:23

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден саопштио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године.

БАЈДЕН ПРИЗНАО: Отоманске трупе починиле геноцид над Јерменима

П.Милошевић

Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично признао геноцид над Јерменима, упркос противљењу Турске.

У саопштењу које је објавила Бела кућа, наводи се да је „милион и по Јермена депортовано, масакрирано и отерано у смрт у кампањи истребљења“.

​- Сваке године на данашњи дан сећамо се оних који су погинули у геноциду над Јерменима током отоманске ере и посвећујемо се превенцији да се такви злочини не понове. Почевши од 24. априла 1915. године, хапшењем јерменских интелектуалаца и друштвених вођа у Константинопољу од стране отоманских власти, милион и по јермена је депортовано, масакрирано или отерано у смрт у кампањи истребљења. Одајемо почаст жртвама „Медс Јегхерна“ (јерменски израз за „велики злочин“) како страхоте онога што се догодило не би биле изгубљене за историју. И сећамо их се како бисмо увек остали опрезни против корозивног утицаја мржње у свим облицима - навео је Бајден.

У саопштењу се подсећа да су многе јерменске избеглице тада дошле у САД и да су јерменски имигранти „обогатили Америку на небројено много начина, али никада нису заборавили трагичну историју својих предака“

Бајден је позвао и да се „у дану када жалимо над прошлошћу, гледамо у будућност, ка свету који желимо да изградимо за нашу децу“.

- Свету који није загађен свакодневним злом фанатизма и нетолеранције, где се људска права поштују и у ком су сви људи у могућности да проведу свој живот у достојанству и безбедности.

​- Амерички народ одаје почаст свим Јерменима који су изгубили животе у геноциду који је почео пре 106 година - наводи се у саопштењу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (4)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)