ДА ЛИ СЕ УЈЕДИЊУЈУ РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА? Лукашенко о великом савезу и војним базама

Novosti online

24. 04. 2021. у 16:48

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је више од свега заинтересован за независност земље. Опозицији поручује да нема говора о томе да ће Русија „прогутати“ Белорусију.

ДА ЛИ СЕ УЈЕДИЊУЈУ РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА? Лукашенко о великом савезу и војним базама

Фото: Кремлин.ру

Како саопштава прес-служба белоруског лидера, Лукашенко је одреаговао на тврдње опозиције у вези са његовим састанком са Путином да су га „сатерали у угао, да нема куд“ и да је „готово, Русија их је прогутала“.

- О томе није било ни говора. И данас они (противници власти) желе да нас гурну на тај пут. Због тога морамо да делујемо и да не допуштамо грешке. Да сам отишао, како су они преносили, да продам или предам Белорусију, то би им био поклон. А то нам није потребно. Већ сам говорио неколико пута – ја сам први председник наше независне Белорусије, посрећило нам се да са вама изградимо прву независну државу. Који то Лукашенко може ићи против тога и уништити је или предати некоме, или се придружити некоме?! Више од свега сам заинтересован за то да будемо независни - рекао је Лукашенко.

Такође је додао да се током разговора са руским лидером није покретала тема формирања војних база Русије на територији републике, као и да за тим нема потребе.

- Нисмо разговарали ни о каквим базама. Зашто формирати базу у Белорусији, када она постоји у Смоленску, на три минута лета до тог истог Бабрујска. Зашто трошити огроман новац? - прокоментарисао је Лукашенко.

Притом је нагласио да две земље имају потпуно другачију стратегију у оквиру ОДКБ.

- Наша зона одговорности – белоруске армије је запад. Ако би само против нас почела агресија, имамо довољно снага да је на почетку обуздамо, док се у позадини не распореди Русија. Тамо имају две-три јединице које би на том правцу требало да подрже белоруску војску. У томе је наша стратегија. Какве везе имају с тим базе? - рекао је Лукашенко.

Лукашенко је саопштио да је током састанка са Путином разговарано о „важним питањима“ – цени нафте и гаса и сарадњи две земље.

Подсетимо, Лукашенко се састао са Путином 22. априла у Москви.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dymitr Ogonowski

24.04.2021. 17:22

Belorusija je nezavisna drzava ali potrebna je saradnja slovenskih drzava protiv bande NATO. Potrebno je srusiti prozapadne vlasti u slovenskih drzava. Ako bi Srbija u budućnosti zelela to bismo se zajedno borili za oslobodenje srpskog KiM. Sada Vucić to ne zeli.