ЗЕЛЕНИ ЧЕКАЈУ ЈЕСЕН: Немачка пред политичким земљотресом, велика криза владајућег ЦДУ

И. СТАНОЈЕВИЋ

24. 04. 2021. у 10:53

НЕЗАПАМЋЕНО осипање чланства и пад рејтинга Демохришћанске странке Немачке (ЦДУ) уследили су после избора Армина Лашета за канцеларског кандидата униониста на јесењим изборима. Наследник Ангеле Меркел бираће се, на јесен, у изразито напетој атмосфери, а како ствари стоје, Зелени имају највише шансе да освоје власт, јер већ сада располажу трећином бирачког тела.

ЗЕЛЕНИ ЧЕКАЈУ ЈЕСЕН: Немачка пред политичким земљотресом, велика криза владајућег ЦДУ

Аналена Бербок, копредседница Зелених / Фото АП

Од два копредседника странке у трку за канцелара, Зелени су послали Аналену Бербок (40). Нису дозволили јавности да "гвири", али се зна да је Роберт Хабек (51), иако искуснији политичар, морао да одступи, пошто је процењено да је Бербокова омиљенија у партијској бази.

То је "преко ноћи" награђено скоком рејтинга, каквом се ни сами Зелени нису надали. Сондаже јавног мњења показују да су Зелени, са 28 одсто у овом тренутку водећа политичка снага у земљи. Други су ЦДУ-ЦСУ са 21 процентом.

Једино што сада "жуља" њихове бираче јесте дубина захватања у џеп која би могла да их задеси са "зеленом" канцеларком, јер је и лаицима јасно да без повећања пореза нема остваривања "Зелене агенде".

Двојац ЦДУ и сестринска, баварска "експозитура" униониста, ЦСУ, могао би врло лако да изгуби власт. Све су мање шансе да ће демохришћани бити у стању да направе било какву врсту коалиције у Берлину. У појединим савезним покрајинама кроје се планови да се баварски премијер и шеф Маркус Зедер, који је био Лашетов конкурент у трци за кандидатуру, као шеф ЦСУ, води кампању на покрајинским изборима.

Демохришћани су схватили да је за пола године, колико је остало до избора, потребно вратити углед странци која последњих месеци бележи све саме бламаже. Од корупционашких скандала до унутрашњих свађа и јавног неслагања.

Бројни окружни одбори, не без панике, јављају централи да и најлојалнији, вишегодишњи чланови, због фрустрације, желе да напусте партију. Они који не желе да иступе из странке, а код којих влада незадовољство, намеравају да не изађу на изборе, или свој глас дају другима. Неки не желе уопште да гласају, упркос пословничном немачком осећању дужности, који бираче изводи на биралишта.

- Већ 31 годину сам веран гласач ЦДУ. Одлуком о номиновању Лашета то је постало прошлост - навео је један од бројних разочараних гласача ЦДУ, у изјави за таблоид "Билд".

ЗЕДЕР КАО МАГНЕТ

ШЕФ Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркус Зедер преко ноћи је привукао бројне нове чланове ове партије која постоји само у покрајини Баварској. Разочарани кандидатом за канцелара, демохришћани широм Немачке напуштају ЦДУ, али огромна већина њих се учлањује у ЦСУ, без обзира на то у којој покрајини живи.

ПРОЦЕНТИ

ДАЛЕКО по популарности иза водећег двојца су социјалдемократе са 13 процената, либерали са 12 и десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) са 11 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)