РУСЕ И ДАЉЕ ПРОТЕРУЈУ: Нови одлив дипломата у наставку политичких несугласица Запада са Москвом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

23. 04. 2021. у 22:55

ПОСЛЕ Словачке и три прибалтичке републике су се солидарисали са Прагом и одлучиле да протерају руске дипломате!

РУСЕ И ДАЉЕ ПРОТЕРУЈУ: Нови одлив дипломата у наставку политичких несугласица Запада са Москвом

Чланови породица руских дипломата на аеродрому у Прагу / Фото АП

Тако је Литванија наложила да два члана руског дипломатског тима у овој земљи морају да је напусте, како је то саопштио министар спољних послова Габријелус Ландсбергис. А министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс је саопштио у петак да због "солидарности са савезником Чешком" Летонија протерује једног руског дипломату. И Естонија је одлучила да покаже исту такву солидарност тако што је протерала једног руског дипломату.

У Летонији кажу да су своју одлуку донели консултујући се са савезницима.

Пре тога је руководство Чешке позвало све чланице НАТО и ЕУ да покажу солидарност тако што ће протерати неколико руских дипломата.

У Министарству спољних послова Русије у петак по подне су казали да три балтичке државе, иначе бивше совјетске републике, не треба уопште да сумњају да ће Москва одговорити истом мером на протеривање дипломата.

Чеси су ипак одлучили, вероватно због бројних руских туриста од којих имају економске користи, да број запослених у конзулатима у Москви и Прагу остане исти. Обе земље ће имати по 32 сарадника на раду у конзулатима.

Руси су до уторка у амбасади у Прагу имали 27 дипломата и 67 техничких сарадника (без дипломатског статуса). На другој страни Чеси су у Москви имали пет дипломата и 19 техничких лица.

Лидер "мале опозиције" Алексеј Наваљни, који се налази у затвору у Владимирској области, и чије је затварање један од разлога за "дисциплиновање" Русије од стране Запада, саопштио је да престаје са штрајком глађу. Њему су лекари сугерисали да одустане јер је због погоршања здравља пребачен у болницу.

Наваљни и даље тражи да му пошаљу његовог доктора из Москве.

Он се жали да губи осећај у рукама и ногама па зато тражи да дођу да га прегледају и неуролози из Москве.

Представници власти тврде да Наваљни добија потребну терапију и да његово здравље није угрожено. Наваљног су 20. априла прегледала четири лекара специјалиста. Они су оценили да му је стање задовољавајуће а сада га свакодневно прегледа лекар опште праксе.

ПРАЗНОВАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин у петак је подржао идеју главне санитарне лекарке Русије Ане Попове да се првомајски и ускршњи празници продуже до 10. маја. Објашњено је да се ово ради да се не би спречило погоршање епидемиолошке ситуације. Али и пре пандемије вируса корона у Русији су знали да спајају мајске празнике, од 1. маја до Дана победе, 9. мај, па се са радом почело 10. маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)