РУСИЈА СПРЕМА ОДГОВОР: Протеривање наших дипломата из Летоније и Естоније - непријатељски потези

Новости онлајн

23. 04. 2021. у 20:00

ОДЛУКА Летоније да прогласи персонама нон грата дипломате руске амбасаде имаће најнегативнији могући утицај на развој руско-летонских односа, ценила је руска амбасада у Риги.

РУСИЈА СПРЕМА ОДГОВОР: Протеривање наших дипломата из Летоније и Естоније - непријатељски потези

Фото: Пиксабеј

Огласило се и руско дипломатско предстовништво у Талину, које је поручило да протеривање руског дипломате из Естоније, сматра непријатељском и апсолутно неутемељеном акцијом.

- Принуђени смо да констатујемо да ће непријатељски поступци Летоније, повезани са одлуком од 23. априла 2021. године да се дипломате руске амбасаде прогласе 'персонама нон грата', најнегативније утицати на развој руско-летонских односа. Желели бисмо да нагласимо да је иницијатива потекла од Летоније, стога је сва одговорност за овај очигледно антируски корак у потпуности на летонској страни. Одговор Русије, наравно, неће дуго чекати - наводи се у саопштењу амбасаде на Фејсбук страници.

Раније је министар спољних послова Летоније Едгар Ринкевич изјавио да Летонија протерује руске дипломате у знак солидарности са Чешком. О протеривању руских дипломата су саопштиле и Естонија и Литванија.  

Руска амбасада у Естонији протеривање руског дипломате из земље сматра непријатељским и апсолутно неутемељеним чином, који ће имати деструктивне последице по билатералне односе.

- Одлуку Естоније да удовољи разметљивој НАТО и ЕУ 'солидарности' са Чешком, и да запосленог у руској амбасади у Талину прогласи персоном нон грата, сматрамо непријатељском и апсолутно неутемељеном акцијом чије ће се деструктивне последице по билатералне односе осећати још дуго - наводи се у саопштењу амбасаде Русије.

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата. 

Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Министар спољних послова Чешке Јакуб Кулганек захтевао је 21. априла да Русија протеране чешке дипломате врати у Москву, претећи да ће у супротном смањити број особља руске амбасаде на пет дипломата. Као одговор на то је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова предложила је Прагу да остави ултиматуме за комуникацију унутар НАТО-а и додала да је „такав тон неприхватљив за Русију“.

Чешка је 22. априла, пошто није добила позитиван одговор Русије на њен захтев, званично најавила смањење броја запослених у руској амбасади у Прагу, дајући рок до краја маја.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)