ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: „Северни ток 2“ ће бити завршен ове године

Новости онлајн

23. 04. 2021. у 18:34

ГАСОВОД „Северни ток 2“ ће, према информацијама оператера пројекта, компаније „Норд стрим 2 АГ“, бити завршен ове године, рекао је потпредседник руске владе Александар Новак.

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: „Северни ток 2“ ће бити завршен ове године

Foto AP

- Према информацијама које имамо од оператера, то ће бити ове године - рекао је Новак на питање новинара да ли је реално да гасовод буде завршен током лета.

Током априла шеф Одбора Думе за енергетику и координатор посланичке групе за сарадњу са немачким Бундестагом Павел Заваљни је рекао да се завршетак гасовода очекује током лета и да постоји нада да у то исто време и први гас крене ка Немачкој.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vatro Marx

23.04.2021. 19:05

"Severni tok 2" se preblizava i Francuskoj koja je zainteresivana. Spanjolci po izgledu hoce Ruski gas posto je puno jevtiniji transport iz Afrike specijalnim bridovima je preskuo i zato hoce Ruski gas.