АМЕРИЧКИ СЕНАТ: Усвојен Закон против злочина из мржње према Азијцима

Танјуг

23. 04. 2021. у 18:23

АМЕРИЧКИ Сенат усвојио је већином гласова Закон против злочина из мржње према Азијцима у САД, предложеног након што се број ових кривичних дела увећао током пандемије ковида 19.

АМЕРИЧКИ СЕНАТ: Усвојен Закон против злочина из мржње према Азијцима

Фото: Депоситпхотос

Закон предвиђа да Министарство правде истражи злочине из мржње током пандемије и подржи локалну полицију да ефикасније реагује на насиље према Азијцима.

Он, такође, обезбеђује боље прикупљање података о злочинима из мржње и предвиђа брзу телефонску линију за њихово пријављивање.

Амерички медији преносе да је за усвајање закона гласало 94 сенатора из обе партије, а само је републиканац Џош Хаули из Мисурија био против, док двоје демократа и троје републиканаца није гласало.

Овај закон сада одлази у Представнички дом, где се такође очекује његово усвајање, а председник САД Џозеф Бајден је већ најавио да ће закон потписати чим стигне до њега.

Закон је усвојен пошто су злочини према припадницима азијско-америчке заједнице у порасту откако је вирус корона дошао из Кине, за шта се неосновано окривљује та популација, а у великим градовима у САД злочини против Азијаца су скочили за чак 150 одсто прошле године, према подацима Центра за проучавање мржње и екстремизма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)