МУТАНТ КОЈИ ЈЕ ИНДИЈУ БАЦИО НА КОЛЕНА СТИГАО У ЕВРОПУ: Све о соју вируса које је збунио и научнике - не зна се да ли је отпорнији на вакцине

Танјуг

23. 04. 2021. у 08:56

СОЈ вируса корона који је откривен у Индији испитују научници широм света, али се још не зна колико се проширио и да ли изазива смртноносни други талас у Индији, мада се зна да има сличности са бразилским и јужноафричким.

МУТАНТ КОЈИ ЈЕ ИНДИЈУ БАЦИО НА КОЛЕНА СТИГАО У ЕВРОПУ: Све о соју вируса које је збунио и научнике - не зна се да ли је отпорнији на вакцине

Фото: ЕПА

Вируси мутирају све време и праве разне сојеве - већина је безначајна, неки сојеви су чак мање опасни, али неки могу бити опаснији и заразнији, па и да направе вакцине мање ефикасним, јавља ББЦ.

Индијски сој, назива Б1617, први је пут откривен у октобру у Индији.

Не зна се колико се брзо шири, јер није направљено довољно узорака.

Откривен је у 220 од 361 сакупљених узорака између јануара и марта у западној индијској држави Махараштра.

У међувремену, откривен је у још 21 држави.

Путници су највероватније донели индијски сој у Велику Британију, где је откривено 103 случајева Б1617 од 22. фебруара, па је већини путника из Индије забрањено да дођу у Велику Британију.

Британска служба за јавно здравље је ставила индијски сој као "један од мутираних типова ковида под истрагом", али засад га не сматра довољно озбиљним да би био класификован као сој за забринутост.

Научници још не знају да ли је заразнији или отпорнији на вакцине.

Вирусолог из државног универзитета у америчкој држави Лујзијана Џереми Кејмил каже да је једна од његових мутација слична онима које су виђене у јужноафричком и бразилском соју.

Управо та мутација може да помогне вирусу да избегне антитела имуног система, који су створени вакцином или прележаним ковидом-19.

- Не верујем да је индијски сој заразнији од британског и не смемо паничити - рекао је Кејмил.

Повећан број оболелих у Индији би могао да буде повезан са великим окупљањима, а недостатак превентиве, недостатак превентивних мера и неношење маски, односно, изостанак социјалног дистанцирања.

Научници верују да ће постојеће вакцине помоћи да се сој заустави у изазивању тежих облика болести.

Неки сојеви ће неизвешно заобићи заштиту које нуде постојеће вакцине, према документу објављеном у часопису "Нејчр", који је написао професор Гупта и његове колеге-истраживачи.

Као резултат, вакцине ће морати да се модификују, али ће вакцинација ипак успорити ширење заразе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)