СВЕТСКЕ СИЛЕ ОДЛУЧУЈУ О КЛИМИ: Еколошке иницијативе на Самиту најмоћнијих, на Дан земље

Д. Д. С.

23. 04. 2021. у 14:50

АМРИЧКИ председник Џо Бајден домаћин је дводневног онлајн самита "Дан Земље", који ће окупити око 40 светских лидера, који најављују "значајне објаве". Док све више расте бојазан услед загревања планете важне иницијативе стижу из САД, Кине, Русије, Јапана, Канаде, ЕУ.

СВЕТСКЕ СИЛЕ ОДЛУЧУЈУ О КЛИМИ: Еколошке иницијативе на Самиту најмоћнијих, на Дан земље

Фото Depositphotos

Очекује се да ће Бајден, који се залаже за домаћи инфраструктурни, али еколошки прихватљиви, пакет вредан два билиона долара, удвостручити циљеве САД кад је реч о смањењу емисија шетних гасова у наредних десет година. Кина је потврдила да ће се у самит укључити и председник Си Ђинпинг и да ће одржати "важан говор". Кина је највећи светски емитер угљеника и заједно са САД емитује око половине гасова који изазивају климатске промене. То значи да никакво решење није могуће без ове две земље. Москва је раније најавила учешће председника Владимира Путина.

- Амерички председник се нада да ће циљеви САД подстаћи остале лидере да "објаве повећање својих амбиција", рекао је један званичник администрације у Вашингтону.

Нову објаву најавио је јапански премијер Јошихиде Суга, а канадски премијер Џастин Трудо саопштиће да ће његова земља умањити емисије угљеника за 40 до 45 одсто до 2030. у односу на ниво из 2005. Сличне најаве стигле су и из ЕУ која до 2030. године верује да ће смањити емисију штетних гасова за 55 процената у односу на две деценије раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)