ШОВИН ОСУЂЕН, УБИСТВА СЕ НАСТАВИЛА: Кратко трајало славље на улицама САД после пресуде чувару реда који је убио Џорџа Флојда

Д. САВИЋ

21. 04. 2021. у 22:58

СЛАВЉЕ на улицама Минеаполиса, али и других америчких градова, када је бивши полицајац Дерек Шовин проглашен кривим за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, помешало се јуче са изливима новог беса, пошто је поново метак чувара реда усмртио тамнопуту тинејџерку у Колумбусу.

ШОВИН ОСУЂЕН, УБИСТВА СЕ НАСТАВИЛА: Кратко трајало славље на улицама САД после пресуде чувару реда који је убио Џорџа Флојда

Славље поред лика Флојда због пресуде / Фото АП

Тиме је пала сенка и на ванредно обраћање нацији председника Џозефа Бајдена који пресуду Шовину назвао "огромним кораком за правду у САД".

Претходно је о судбини, после убиства отпуштеног полицијаца Дерека Шовина (45) одлучивало 12 поротника, шест белаца и четири Афроамериканца. Пресуду су разматрали 10 сати, током два дана, пошто су три недеље саслушавали 45 сведока. Шовин је проглашен кривим по све три тачке оптужнице. После изрицања пресуде укинута му је кауција и одведен је у затвор.

Казна ће Шовину бити изречена касније. Прети му највише 40 година затвора, мада стручњаци сумњају да ће иза решетака провести више од 12. Важнија од казне је, међутим, симболика овог случаја.

Слика Шовина како клечи на врату Флојда више од девет минута током хапшења у мају прошле године, пошто је покушао да купи цигарете фалсификованом новчаницом од 20 долара, била је окидач за протесте не само у САД, већ и широм света. А суђење Шовину постало је својеврсни израз глобалне борбе против расизма и прекомерне употребе полицијске силе која је, после убиства Флојда, отелотворена у покрету "Животи црнаца су важни".

Суђење је, стога, праћено напетостима, као и изрицање пресуде, под изузетним мерама обезбеђења. Бајден је рекао је да се моли за исправну пресуду, а после њеног изрицања, адвокат Флојдове породице Бен Крамп је оценио да пресуда представља "прекретницу у историји САД".

- Болно заслужена правда коначно је стигла - навео је он на "Твитеру".

Одушевљење је, међутим, "убио" нови полицијски метак који је у Колумбусу, престоници америчке државе Охајо, стигао 16-годишњу Афроамериканку Макију Брајант после пријаве да је ножем насрнула на две девојке. Тинејџеркина тетка Хејзел Брајант је за локални лист "Колумбус диспеч" рекла да је Макија живела у хранитељској породици.

Полицијски снимак показује хаотичну сцену на травњаку испред куће, једну девојку како замахује ножем на друге две, које падају. Полицајац је тада отворио ватру. Хејзел Брајант тврди да је њена нећака бацила нож из руке пре него што ју је полицајац више пута устрелио. Група демонстраната окупила се одмах у близини куће у југоисточном предграђу Колумбуса где се догодила пуцњава.

ЗАГОНЕТНИ БРОЈ

ДОК су осуђеног бившег полицајца одводили из суднице, уочено је да има нешто написано на левом длану. Ерик Нелсон, Шовинов адвокат, потврдио је да је то број његовог телефона. Шовин га је написао на брзину, јер је знао да ће му кауција бити одбијена ако га порота прогласи кривим. Како има право да из притвора позове свог адвоката, на руци је написао број његовог телефона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)