РУСКИ НАУЧНИК ТВРДИ: Спутњик В ефикасна против различитих сојева короне

Танјуг

21. 04. 2021. у 13:05

РУСКА вакцина Спутњик В ефикасна је против британских, јужноафричких и бразилских сојева ковид-19, изјавио је данас директор Националног истраживацког центра за епидемиологију и микробиологију руског Министарства здравља "Гамалеја" Александар Гинцбург.

РУСКИ НАУЧНИК ТВРДИ: Спутњик В ефикасна против различитих сојева короне

Фото АП

- У вези са сојевима о којима се данас нашироко расправља, као што су британски, јужноафрички и бразилски сојеви можемо рећи са извесношћу да Спутњик В пружа заштиту од добро познатих сојева који су тренутно у оптицају и имају епидемиолошки потенцијал -  рекао је Гинцбург за Док-Ток програм на руском ТВ каналу Један.

Међутим, руски научник је додао да не може постојати потпуна гаранција да ће вакцина пружити заштиту од свих сојева који би могли да се појаве у будућности.

Коментаришући сибирски сој САРС-ЦоВ-2, Гинцбург је рекао да га центар Гамалеја није проучавао.

- Очигледно су то проучавале наше колеге из Роспотребнадзора (руске Федералне службе за надзор заштите права потрошача и добробити људи) и надам се, створиће филогенетска стабла која илуструју како су те нове мутације, ти нови сојеви, повезани са онима који већ циркулишу међу нашим становништвом - истакао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)