СУД У СЕУЛУ ОДБАЦИО ТУЖБУ "ЖЕНА ЗА УТЕХУ" ПРОТИВ ЈАПАНА: Жртве немају право на одштету

Novosti online

21. 04. 2021. у 12:53

Јужнокорејски суд подржао је државни имунитет Јапана и одбацио тужбу групе жена које су биле присиљене да раде у јапанским јавним кућама за време рата, доневши одлуку супротну пресуди у ранијем одвојеном случају којом је Токију наложено да обештети жртве.

СУД У СЕУЛУ ОДБАЦИО ТУЖБУ ЖЕНА ЗА УТЕХУ ПРОТИВ ЈАПАНА: Жртве немају право на одштету

Depositphotos

       Остаци јапанске колонијалне владавине над корејским полуострвом од 1910. до 1945. и даље су спорни за обе стране и многе преживеле "жене за утеху" - јапански еуфемизам за жртве сексуалног злостављања - траже извињење званичног Токија и одштету.

Дипломатске напетости разбуктале су се кад је судија Централног окружног суда у Сеулу донео пресуду у корист жена жртава у одвојеном случају, наложивши Јапану да први пут исплати одштету. Та пресуда је изазвала оштро негодовање Токија, који каже да је то питање решено споразумом из 1965. и договором из 2015.

Међутим, судија истог суда признао је право Јапана на државни имунитет од тужби из иностранства, што је у супротности са претходном одлуком да Јапан не може да тражи имунитет за "злочине против човечности".

- Кад би се признао изузетак у погледу државног имунитета, дипломатски сукоб био би неизбежан током поступка присиљавања на спровођење пресуде - рекао је судија Мин Сеонг-цеол, одбацивши последњи случај 20 жртава и њихове родбине.

Ли Јонг-су, "жена за утеху" и једна од оних које су подигле тужбу, назвала је ту пресуду "апсурдном бесмилицом", изјавивши да ће покренути поступак на међународном суду због тог случаја.

Судија Мин сматра да то питање треба решити путем дипломатских консултација и да би споразум из 2015. могао да буде основа за решење успркос некоим недостацима у преговорима.

Према том споразуму, Токио је издао службено извињење и уплатио милијарду јена (9,3 милиона америчких долара) у фонд за помоћ жртвама, с обећањем обе стране да је тиме спор "неповратно" окончан.

Неке жртве, међу којима и Ли, одбациле су тај споразум изјавивши да се влада није довољно саветовала с њима тоеком преговора.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)