НЕМА ПОДАТАКА О ТРОМБОЗАМА: ЕМА још испитује руску вакцину „Спутњик Ве“

Новости онлине

20. 04. 2021. у 19:30

РЕГУЛАТОР Европске уније пажљиво ће проучити руску вакцину против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на компликације у виду тромбозе, за сада нема информација о компликацијама, саопштила је извршна директорка Европске агенције за лекове (ЕМА) Емер Кук на конференцији за новинаре.

НЕМА ПОДАТАКА О ТРОМБОЗАМА: ЕМА још испитује руску вакцину „Спутњик Ве“

Фото АП

-Да, наравно, посветићемо велику пажњу овом питању током прегледа досијеа ‘Спутњика Ве’. До сада није било таквих информација у контексту података које смо до овог тренутка успели да прегледамо- рекла је она.

Кукова је објаснила да је процена руске вакцине коју врши европски регулатор још увек у раној фази и да још увек није стигла до процене ризика.

-Желела бих да нагласим да је процена вакцине ‘Спутњик Ве’ још увек у раној фази. Фаза процене од стране одбора за фармаковигиланцу још није почела- нагласила је она.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Европска агенција за лекове (ЕМА) започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.

Раније је саопштено да је ЕМА утврдила, после спроведене процене ризика од појаве тромбозе код особа вакцинисаних вакцином „Џонсон и Џонсон“, могућу везу између вакцинације и крајње ретких компликација код вакцинисаних.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)