АМЕРИКУ БРИНУ ПЛАНОВИ РУСИЈЕ: Затварање одређених делова Црног мора – ескалација

Новости онлајн

20. 04. 2021. у 08:33

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе дубоко су забринуте због планова Русије да обустави пролазак страних војних бродова и других државних пловила кроз поједине регионе Црног мора у зони територијалних вода Русије, наводи се у саопштењу прес-службе Стејт департмента.

АМЕРИКУ БРИНУ ПЛАНОВИ РУСИЈЕ: Затварање одређених делова Црног мора – ескалација

Фото Танјуг/АП

- САД изражавају дубоку забринутост због планова Русије да блокира пролазак страних војних бродова и државних пловила у појединим регионима Црног мора. То је још један пример ескалације без повода у оквиру кампање коју Москва наставља да води у циљу подривања и дестабилизације ситуације у Украјини - истиче Стејт департмент.

Такође се истиче да такав развој догађаја „изазива посебну забринутост“ у Вашингтону „у светлу веродостојних извештаја о повећању руског војног присуства“ на граници са Украјином.

Према информацијама из билтена Управе за навигацију и океанографију Министарства одбране Русије, који је објављен 14. априла, од 21.00 часова 14. априла до 21.00 часова 31. октобра обуставља се остваривање права на мирни пролазак кроз територијална мора Русије за иностране војне бродове и друга државна пловила у три региона Црног мора. Притом је истакнуто да зоне планиране за затварање неће ометати пловидбу кроз Керчки мореуз, а све зоне се налазе у територијалним водама Русије. Није прецизирано због чега се затварају поједини региони и у интересима ког ресора.

У последње време настављају да се  погоршавају односи Запада и Русије. САД и њихови савезници изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних акција“ Русије код граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да се руска војска креће унутар своје територије, што никога не угрожава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)