ИНДИЈСКА МИНИСТАРКА ФИНИНАНСИЈА: Зараза се шири рекордном брзином, неопходно убрзати производњу вакцине

Танјуг

20. 04. 2021. у 09:33

ВЛАДА Индије је издвојила 610 милиона долара за Институт за серуме Индије (СИИ) и за компанију Барат Биотек како би повећали капацитете за производњу вакцина, јер се зараза шири рекордном брзином, изјавила је министарка финансија Индије Нирмала Ситараман.

ИНДИЈСКА МИНИСТАРКА ФИНИНАНСИЈА: Зараза се шири рекордном брзином, неопходно убрзати производњу вакцине

Фото: ЕПА

СИИ, највећи светски произвођач вакцина, укључујући и вакцину АстраЗенека, добиће укупно 400 милиона долара, рекла је министарка Ситараман у интервјуу за ЦНБЦ ТВ18, преноси Ројтерс.

У јеку експоненцијалног пораста броја новооболелих влада се бори да обезбеди вакцине за све федералне државе у Индији у којој живи око 1,3 милијарде људи.

До сада је у Индији администрирано око 112 милиона доза вакцине АстраЗенека, највише у свету, упркос забринутости да ова вакцина може да изазове стварање крвних угрушака.

Средствима које је добио од владе Институт за серуме ће до краја маја повећати свој месечни капацитет производње вакцина са досадашњих 70 на више од 100 милиона доза.

Због повећане домаће потражње за вакцинама Индија је овога месеца извезла свега 2 милиона доза у поређењу са 64 милиона колико је извезла у периоду до јануара до марта.

Институт за серуме је најавио да ускоро почиње са производњом вакцина америчке компаније Новавакс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)