ВАТРА ГУТА СВЕ ПРЕД СОБОМ: Страшан пожар у Кејптауну, уништен део Универзитета - стихија све ближе центру града (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

19. 04. 2021. у 18:18

ПОЖАР у Кејптауну у Јужноафричкој Републици уништио је део универзитетске библиотеке у којој се налази јединствена колекција афричких архива, рекао је директор библиотеке док се ватра ширила ка центру града.

ВАТРА ГУТА СВЕ ПРЕД СОБОМ: Страшан пожар у Кејптауну, уништен део Универзитета - стихија све ближе центру града (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Пожар је избио у подножју Столне планине и проширио се на Универзитет у Кејптауну (УЦТ), присиљавајући стотине студената у бег.

- Одељење за афричке студије у згради из 30-их и читаоница потпуно су уништени - навела је директорка библиотеке УЦТ Ујала Сатгор у објави на Фејсбуку.

- Неке од наших вредних колекција су изгубљене - написала је она.

- Потпуна процена штете биће направљена када зграда буде безбедна за улазак, рекла је Сатгор.

Густи дим надвио се над испражњеним кампусом УЦТ у понедељак.

- Било је заиста грозно - рекао је за АФП двадесетогодишњи студент економије Космас Јоану.

- Небо је било наранџасто, посвуда је био пепео и сви су вриштали. Настао је хаос. Сва историја изгубљена у библиотеци ме изједа - рекао је.

Стотине ученика који живе ближе пожару премештено је у привремени смештај. Ватрогасци се још увек боре са пламеном док га снажни ветар шири на запад, ближе центру града.

- Пожар још није под контролом - рекао је портпарол ватрогасца из Кејптауна Жермаин Карелсе и додао да се због ветра ватра не може гасити из ваздуха.

- Школе у ​​предграђу Вредехоек, око три километра од УЦТ-а, позване су на евакуацију. Истрага о пожару је у току, а један осумњичени је у притвору - рекао је градски званичник Алдерман ЈП Смит.

Пожар је уништио меморијални ресторан Сесил Роудс, приватне куће и историјске зграде попут ветрењаче Мостерт’с Хил.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)