ИЗА СВАКОГ БРОЈА СТОЈИ СУДБИНА - А ИМА ИХ 80.000: Широм Немачке обележен дан сећања на жртве пандемије (ФОТО)

Новости онлајн

19. 04. 2021. у 09:37

У НЕДЕЉА је широм Немачке одржан дан сећања на жртве пандемије.

ИЗА СВАКОГ БРОЈА СТОЈИ СУДБИНА - А ИМА ИХ 80.000: Широм Немачке обележен дан сећања на жртве пандемије (ФОТО)

Фото: ЕПА

Намера је била да се на трен заборави на политичке препирке и статистике, и размисли о свакој смрти. Према суду коментатора штампе, та намера је успела.

- Уморни смо од терета пандемије, измрцварени свађом о томе који је прави пут. Зато нам треба тренутак тишине, тренутак с оне стране дневне политике, моменат који допушта заједнички поглед у пандемију као људску трагедију - рекао је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер у недељу, када је широм Немачке одржан помен и дан сећања на жртве пандемије.

У Немачкој се до сада око 80.000 смрти повезује са коронавирусом. Број мртвих у свету превалио је три милиона.

- Моја молба данас је да говоримо о болу, патњи и бесу. Али немојмо се изгубити у приписивању кривице, у гледању уназад, него сакупимо снагу за пут напред, за излаз из пандемије који ћемо пронаћи ако идемо заједно - додао је Штајнмајер на централном помену у Берлину.

Његов говор позитивно оцењује коментатор листа Франкфуртер рундшау:

- Штајнамјер није улепшавао ни тежину пандемије нити локдауна, чак ни политичких препирки. Говорио је о огорчењу, бесу, грешкама. Упркос томе – или баш због тога – осветљено је оно што се у дневном натезању са короном и статистикама често губи из вида: ултимативна патња коју доноси пандемија је – смрт. Иза сваког броја стоји судбина.

Слично пише Аугзбургер алгемајне:

- Међу дебатним емисијама и демонстрацијама, међу бројкама дневних зараза и квотама популарности политичара, чињеница да је у Немачкој од или са вирусом умрло скоро 80.000 људи постала је хладна статистика. На то не смемо да се навикнемо. Зато је било исправно да се покаже како нас пандемија све погађа – сваког на свој начин. Да нас туга и страх повезују и да ово време можемо да пребродимо само заједно.

Рајн цајтунг (Кобленц) пише да не треба вагати тугу због смрти људи од вируса са тугом због других смрти.

- Али ипак је ова пандемија национална траума – баш као и ратна искуства или природне катастрофе. У овом случају је и глобална катастрофа. Зато је заједнички помен исправна ствар.

Франкфуртер алгемајне цајтунг пише да је дан сећања одржан у моменту велике поларизације:

- Свакодневно и скоро очајнички лекари интензивне неге и вирусолози захтевају од носилаца политичке одговорности да делају брзо и одлучно како би спречили још хиљаде смртних случајева или тешких токова болести код младих. Колико је, са друге стране, део друштва радикализован показало се дан раније на забрањеним протестима Кверденкера, без маски. И не само ту: црна је слутња напад на аутомобил политичара Социјалдемократа Карла Лаутербаха којег у том миљеу презиру.

Рајнише пост је пренео фотографију Лаутербаховог аутомобила преко којег је у Келну изручена фарба. Лаутербах је један од најгласнијих заговорника строгог локдауна.

Пасауер ноје пресе о дану сећања оптимистично закључује:

- Кроз колективно туговање види се и несаломива воља да се превазиђу пандемија, криза и катастрофа.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)