ВОЛОНТЕРИ ЋЕ БИТИ НАМЕРНО ИЗЛОЖЕНИ КОРОНИ: Велика Британија прва земља која ради испитивање ковида на људима

Танјуг

19. 04. 2021. у 08:12

БРИТАНСКИ научници су данас покренули тест којим ће бивше ковид-19 пацијенте опет изолжити корона вирусу како би испитали имуни одговор и видети да ли ће се људи реинфицирати, јавио је Ројтерс.

ВОЛОНТЕРИ ЋЕ БИТИ НАМЕРНО ИЗЛОЖЕНИ КОРОНИ: Велика Британија прва земља која ради испитивање ковида на људима

Илустрација / Фото Depositphotos

У фебруару, Велика Британија је постала прва земља на свету која ради ковид-19 испитивања на људима, као у случају када су волонтери намерно изложени корона вирусу како би помогли у борби против ове опаке болести.

Тестирање које је почело данас разликује се од оног које је обављено у фебруару и има циљ да се види да ли ће се људи реинфицирати, што би научницима могло да омогући боље разумевање имунитета.

Научници сматрају да је ефикасније да изложе бивше пацијенте корони, него да инфицирају људе који нису имали ковид-19.

- Информација из овог истраживања ће нам омогућити да развијемо боље вакцине и начине лечења, али и да разумемо да ли су људи заштићени након прележаног вируса и колико -  рекла је вакцинолог и шеф истраживања са универзитета Оксфорд Хелен Макшејн.

Она је додала да ће истраживање помоћи научницима и да схвате какав имунолошки одговор штити од реинфекције.

Ројтерс додаје да су научници користили људе за тестове деценијама уназад како би научили више о маларији, грипу, тифусу и колери и да тако развију лекове и вакцине против тих болести.

У првој фази испитивања, половини волонтера ће се дати најмања доза короне неопходна да се вирус реплицира, и очекује се да они не развију симптоме или да буду благи.

У другој фази, која почиње на лето, инфицираће се други волонтери са "стандардном дозом".

У фази један, до 64 здрава учесника теста, старих од 18 до 30 година који су били инфицирани с ковид-19 пре најмање три месеца, биће заражени оригиналним сојем САРС-ЦоВ-2.

Онда ће бити у карантину најмање 17 дана и биће надгледани, а ако неко развије симптоме, биће лечен моногеналним Регенерон антителима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)