БАЈДЕН ПУТИНУ "ЋУТАО" О АТЕНТАТУ НА ЛУКАШЕНКА: У Белорусији приказан тајно снимљени материјал како је припреман оружани преврат

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

18. 04. 2021. у 22:38

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин је у недавном телефонском разговору са америчким колегом Џозефом Бајденом поставио питање о припремању од америчких тајних служби атентата на Лукашенка. Путин није добио никакав одговор од Бајдена.

БАЈДЕН ПУТИНУ ЋУТАО О АТЕНТАТУ НА ЛУКАШЕНКА: У Белорусији приказан тајно снимљени материјал како је припреман оружани преврат

Путин и Лукашенко / Фото АП

На белоруском каналу ОНТ у суботу увече емитована је специјална репортажа у којој се говорило о припреми атентата на Лукашенка, киднаповању његових синова, као и покушају државног удара. Терористичке акције су планиране за јун и јул. За Лукашенкову отету децу је већ било припремљено склониште у Гомељској области. Једна од варијанти коју су прорађивали била је да се за време војне параде у Минску деветог маја убије Лукашенко.

Лукашенко је оценио да америчке тајне службе не би могле да организују атентат на председника неке државе а да за то немају одобрење председника САД Џозефа Бајдена. У координисаној акцији белоруских и руских служби, у Москви су ухапшени адвокат Јуриј Зенкович, који има не само белоруско него и америчко држављанство, и политиколог и књижевник Александар Федута (56). Осим њих ухапшен је у Минску опозиционар Григориј Костусев.

Адвокат Јуриј Зенкович је у Москву дошао из САД преко Пољске.Он је планирао да се сретне и са незадовољним генералима који би се прикључили акцији ликвидације Лукашенка. Иначе, адвокат Зенкович се у САД бави добијањем америчког држављанства за Белорусе који желе да живе у тој земљи.

Полиција има снимке који потврђују да су ухапшени завереници детаљно разрађивали план како да ликвидирају Лукашенка.

Завереници су планирали да заузму радио-станицу и ТВ канал са којег би се обраћали народу после атентата на Лукашенка, а полицији и војсци су намеравали да предложе да буду лојални новим властима.

УЗ ЗЕЛЕНИЛО

О ХАПШЕЊУ људи који су припремали атентат, Лукашенко је испричао новинарима за време суботње акције пролећног чишћења града и сађења дрвећа.

Лукашенко је упозорио западне службе и њихове плаћенике да ће, ако покушају да изведу неку сличну акцију, одговор бити жесток. Белоруски председник је испричао да је друга група завереника већ припремала оружје, али су на време похапшени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)