КУБА БЕЗ КАСТРА: Фидела нема, Раул одлази - Ко ће сада владати земљом и да ли је ово крај социјалистичког острва како га знамо

Новости онлајн

18. 04. 2021. у 18:39

КОЛИКО год било тешко замислити Кубу без некога ко се презива Кастро на њеном челу, та ера у историји социјалистичког карипског острва се завршава.

КУБА БЕЗ КАСТРА: Фидела нема, Раул одлази - Ко ће сада владати земљом и да ли је ово крај социјалистичког острва како га знамо

Фото: Принтскрин

Шеф Комунистичке партије Раул Кастро одлази са власти и предаје је некоме изван породице. То значи да ће након 62 године Кубу водити неко ко није он или његов покојни брат Фидел Кастро.

Раул Кастро је на партијском конгресу рекао да препушта вођство млађој генерацији "пуној страсти и анти-империјалистичког духа". Ова генерацијска смена власти дешава се усред пандемије која је тешко погодила земљу зависну од туризма.

Куба у овом тренутку ради и на контроли ширења корона вируса унутар својих граница, и за сада се чини да је једна од ретких земаља којој то полази за руком. Такође је једна од ретких држава која ради на развоју сопствене вакцине.

Оство чека да види и у ком правцу ће се кретати однос са новом америчком администрацијом, након што је током мандата бившег председника Доналда Трампа дошло до трзавица које су резултирале новим санкцијама Вашингтона.

Дакле, много прекретница је пред Кубом, а оне се неће дешавати под командом Кастрових.

Иако је цело острво знало да овај тренутак долази, он није ништа мање историјски и не чини будућност ништа мање неизвеснијом.

Шта сада очекује Кубу, Кубанце и њихову Комунистичку партију?

Куба под Раулом

Раул Кастро (89) је у августу 2006. године, најпре привремено, а онда од 2008. и трајно, преузео све дужности које је раније обављао његов преминули брат Фидел. Кубански револуционари су под вођством браће Кастро 1959. заузели главни град Хавану и свргнули са власти диктатора Фулгенсија Батисту, којег је подржавала Америка.

Раул Кастро је од самог почетка био саборац свог брата за социјалистичку Кубу. Револуција их је повезала и идеолошки и политички. Иако је деценијама био у сенци брата, Раул је још од 1959. као министар револуционарних оружаних снага дао велики допринос моделу "Социалисмо тропицал".

Управо је Раул Кастро након револуције форсирао приближавање Кубе Совјетском Савезу. Након што је Америка у октобру 1960. забранила извоз нафте на Кубу, односно увеле ембарго на увоз свих кубанских производа, Москва се усред Хладног рата позиционирала као најважнија економска и политичка заштитница Кубе. Усвајањем ембарга почела је америчка трговинска блокада Кубе, која је остала на снази до данас.

То што је почело као забрана извоза нафте из Америке, односно забраном увоза кубанског шећера у Америку, са годинама је попримило све веће размере и повећало проблеме са снабдевањем карипског острва.

Између 2014. и 2016. године, под Рауловом владавином дошло је до отопљавања односа са Америком, што је крунисано историјском посетом Барака Обаме Куби.

У новембру 2018. године, Генерална скупштина УН други пут је подржала укидање санкција Куби, али је америчка администрација тадашњег председника Трампа одлучила додатно да их пооштри. Трамп не само да је уништио све наде за скоро укидање ембарга, већ и оптимизам око могућег поновног приближавања две сукобљене стране.

Актуелни амерички председник Џо Бајден обећао је да ће ублажити неке Трампове санкције, иако је Бела кућа у петак рекла да промена кубанске политике није један од његових главних приоритета.

На конгресу у петак Раул Кастро рекао је да је његова земља спремна да "развије дијалог са поштовањем" са Америком, али да неће правити "уступке" у вези са "спољном политиком и идеалима".

Шта даље?

Промена на врху владајуће странке Кубе дешава се када се острвско руководство бори са својом најозбиљнијом економском кризом у последњих неколико деценија. Пандемија, финансијске реформе и ограничења која је наметнула Трампова администрација погодили су економију, која се прошле године смањила за 11 одсто.

Дуго очекивана валутна реформа започета 1. јануара настојала је да економију и државне компаније учини ефикаснијом, али је такође додатно смањила буџете обичних Кубанаца.

Многи позивају на много већу економску слободу у земљи.

Још један изазов биће одржавање идеолошког јединства и подршке ери повећаног приступа интернету. Дисиденти користе друштвене мреже за организовање антивладиних протеста и њихово преношење уживо.

Као одговор на то, странка је рекла да ће једна од функција њеног конгреса бити "суочавање са политичком и идеолошком субверзијом, која је учинила интернет и друштвене мреже својим основним пољем деловања".

Али упркос промени руководства, мало ко очекује да ће се десити драматичне промене у смеру политике. Нови устав 2019. потврдио је државну доминацију над привредом и "неопозивост социјализма“.

Раул Кастро рекао је Конгресу да се повлачи као "обичан револуционарни борац".

- И док сам жив, бићу спреман да браним отаџбину, револуцију и социјализам - поручио је.

Ко после Кастра?

Мигел Дијаз Канел, човек који је на месту председника наследио Раула Кастра, вероватно ће га наследити и на челу странке. Чини се да ће бити приморан да предузме даље кораке за либерализацију централно контролисане економије Кубе, али се за сада не очекују неки драматични идеолошки и политички заокрети.

Канел је био релативно непозат у политичким круговима када је 2018. године постао председник, али је од тада постао десна рука Раула Кастра.

Он је играо кључну улогу у огранку Комунистичке партије у својој родној провинцији Вила Клара, за коју се говорило да је са њим на челу покрајинске владе уживала више слобода него други делови земље.

Овде су се одвијали рок концерти који би били забрањени у остатку Кубе, кажу мештани, а град је од 1985. године дом једног од најпознатијих кубанских ЛГБТ културних центара, Ел Мехуње.

Канел је последњих пет година "припреман" да наследи Раула Кастра, али је упркос томе тешко предвидети које ће потезе он предузети када дође на ту позицију.

Већина аналитичара се слаже да ће њему, чак и ако буде желео да направи промене, руке бити везане. Очекује се да ће Раул Кастро и даље вршити значајан утицај на државну политику, као и да ће задржати кључну позицију у Комунистичкој странци како би држао Канела "под контролом" све док се не увери да ће земљу наставити да води у смеру који су браћа Кастро зацртали протеклих шест деценија.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)