И ЕУ ПРИТИСКА РУСИЈУ ЗБОГ НАВАЉНОГ: Позивају Москву на одговор

Тањуг

18. 04. 2021. у 17:11

ШЕФ дипломатије ЕУ Жосеп Борељ оценио је данас да су руске власти одговорне за сигурност и здравље опозиционог лидера Алексеја Наваљног и позвао их да му омогуће непосредан приступ медицинским радницима којима верује.

И ЕУ ПРИТИСКА РУСИЈУ ЗБОГ НАВАЉНОГ: Позивају Москву на одговор

Архива

- ЕУ је дубоко забринута због извештаја да се здравље руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног у казненој колонији и даље погоршава - поручио је Борељ у саопштењу за јавност.

Он је истакао да ЕУ и даље инистира на хитном и безусловном пуштањем на слободу Наваљног, јер сматра да је његова пресуда политички мотивисана и да се противи руским међународним обавезама када је у питању поштовање људских права.

- Очекујемо да ће Русија испунити своје обавезе према Европској конвенцији о људским правима, укључујући поштовање привремене мере Европског суда за људска права с обзиром на природу и обим ризика за живот господна Наваљног - додао је Борељ.

ЕУ је раније најоштрије осудила наводно тровање руског опозиционара Аексеја Наваљног и увела санкције против шест руских високих званичника и једног ентитета умешаних у покушај његовог убиства, а затим и санкције против четири особе због њихове улоге у произвољном хапшењу, гоњењу и изрицању пресуде Наваљном.

Наваљни, један од највећих критичара председника Владимира Путина, почео је да одбија да узима храну 31. марта у знак протеста зато што му затворска управа није дозвољавала да га прегледа лекар по његовом избору, због болова у леђима и нози.

Он је осуђен на две и по године затвора у фебруару због кршења условне слободе, а ухапшен је на аеродрому када се враћао у Русију из Немачке, где се опорављао од наводног тровања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (5)

Somborac

18.04.2021. 18:04

Da li su se tako "sekirali" za Miloševića dok su ga lagano ubijali? Nekako ne mogu da se otarasim nekog osećaja za dvostruke aršine. U stvaru, EU treba da bude ponosna na Rusiju. Videli su od samih njih "kako se to radi".

Komandant 1001

19.04.2021. 12:34

Koje li drskosti zapada da se jednostavno mešaju u Sudstvo druge države. već i vrapci na krovu vide da je Nevaljali Navaljni "pudlica" zapada koji kevče na Pravosudni sustav Rusije i dobiva naređenja spolja da maltretiše zatvorski režim. I na kraju, malo je dobio zatvorsku kaznu s obzirom da je "maznuo" više od 5 mil. US $ U Americi ide se 3 puta većom kaznom u bajbukanu gde niko ne štrajkuje glađu tačka