ЗНАМО ШТА ЈЕ НАШЕ: Кина не трпи мешање САД и Јапана у унутрашње ствари, одлучно ће заштити национални суверенитет

Танјуг

18. 04. 2021. у 13:47

АМЕРИЧКО - јапанска заједничка изјава је грубо мешање у унутрашње ствари Кине, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова, истичући да су и Тајван и острва Дијаоју кинеска територија.

ЗНАМО ШТА ЈЕ НАШЕ: Кина не трпи мешање САД и Јапана у унутрашње ствари, одлучно ће заштити национални суверенитет

Фото Танјуг/АП

Министарство је поводом изјаве о Кини, коју су суботу, након састанка у Белој кући објавили амерички председник Џо Бајден и јапански премијер Јошихиде Суга, поручило да - Пекинг има неспорни суверенитет над острвима у Јужном кинеском мору и њиховим суседним водама.

- Америчко-јапанска заједничка изјава је грубо мешање у унутрашње ствари Кине и озбиљно крши основне норме које уређују међународне односе. Кина је врло незадовољна, чврсто се противи изјави и дипломатским каналима јасно је изразила свој став САД и Јапану - каже се у саопштењу, преноси Међународни кинески радио.

Додаје се да потез "америчко-јапанског савеза" само показује намеру да се наштети регионалном миру и стабилности.

У саопштењу се САД и Јапан позивају да озбиљно схвате забринутост Кине, придржавају се принципа једне Кине и одмах престану да се мешају у унутрашње ствари Кине и штете кинеским интересима.

У саопштењу се закључује да ће Кина предузети све неопходне мере да одлучно заштити национални суверенитет, безбедност и развојне интересе.

Политика према Кини била је централна тема састанак Бајдена и Суге, а двојица лидера су на конференцији за новинаре саопштила да су посебно су дискутовали о успостављању мира и стабилности у Тајванском мореузу и о "све снажнијем војном притиску Кине на Тајван".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)