ПРОЈЕКАТ НАСА ЗА ТАМНУ СТРАНУ МЕСЕЦА: Телескоп који може да снима оно што не може ниједан на Земљи

Новости онлине

18. 04. 2021. у 08:44

НАСА планира изградњу радио телескопа на тамној страни Месец, чији задатак ће бити да анализира сигнале из свемира и који ће моћи да хвата и радио-таласе које не могу да сниме телескопи на Земљи.

ПРОЈЕКАТ НАСА ЗА ТАМНУ СТРАНУ МЕСЕЦА: Телескоп који може да снима оно што не може ниједан на Земљи

Фото: Пиксабеј

Америчка свемирска агенција позвала је истраживаче да се пријаве за учешће и подршку у низу пројеката, а међу њима је и Лунарни радио-телескоп у кратеру. Очекује се да овај радио-телескоп буде успешнији од оних на Земљи, јер нема ометања других радио таласа, као што је случај на нашој планети.

Овај пројекат, који је тренутно тек у плановима, могао би да хвата и радио-таласе које одбија Земљина јоносфера, па не стижу до земаљских телескопа. Сигнали чија је таласна дужина већа од 10 метара, не могу да прођу кроз јоносферу, а могли би да открију веома важне научне податке.

Како објашњавају из НАСА, такви радио таласи могли би да послуже проучавању раних стадијума развоја свемира, времена када су настајале прве звезде, преноси Бизнис инсајдер.

НАСА још није званично преузела овај пројекат, али је одобрила пола милиона долара за његово финансирање, односно разраду концепта.

Очекује се да овај телескоп ради слично као онај у Аресибу, који се недавно срушио.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Radoslav Jovanović

18.04.2021. 10:08

Ko još danas veruje NASA? Bili su na Mesecu pre mnogo godina. Sada putuje Kina i to na tamnu stranu istog? Sad NASA "putuje" na Mars? A da, već su podelili placeve na Mesecu. Sad šalju "geometre" da parcelišu Mars? Sve je to politička ideologija onih koji bi da održe ubeđenje o svojoj posebnosti? Na žalost to su prazne priče.