ГРАДИО ПИРАМИДУ ПРЕВАРЕ, ЗАТРПАО СВЕ НАЈМИЛИЈЕ: Бернард Мејдоф, творац највеће Понцијеве шеме у историји, преминуо у мукама

Дубравка Савић

17. 04. 2021. у 23:16

МНОГО примера показује због чега се грамзивост сврстава међу седам "смртних грехова", али један од најсликовитијих сажима се у имену Бернарда Мејдофа. Амерички финансијер и осуђени преварант, творац највеће светске Понцијеве шеме, преминуо је, тешко болестан, у затворској болници, две недеље уочи 83. рођендана.

ГРАДИО ПИРАМИДУ ПРЕВАРЕ, ЗАТРПАО СВЕ НАЈМИЛИЈЕ: Бернард Мејдоф, творац највеће Понцијеве шеме у историји, преминуо у мукама

Мејдоф добио 150 година затвора / Фото АП

Лакоми творац највеће финансијске пирамидалне преваре у историји, који се обогатио ојадивши 37.000 лаковерних за близу 65 милијарди долара, иза себе је оставио супругу Рут, већ ожалошћену пошто је, заједно с Мејдофом, дочекала трагичну смрт њихова оба сина.

Американац јеврејског порекла, некадашњи председник њујоршке берзе "Насдак", Мејдоф је 1960. основао берзанско брокерско друштво, које је на крају прерасло у "Бернард Л. Мејдоф" Инвестмент секјуритис. Уживао је велики углед као челник једне од водећих фирми на Волстриту, док је, у ствари, деценијама вешто заобилазила "специјализоване" фирме директним извршавањем наруџби од малопродајних брокера.

Листа Мејдофових жртава расла је из дана у дан. Међу њима није било само богаташа, већ и угледних банака и других финансијских институција у 136 земаља, на свим континентима. Међу његових 37.000 клијената је био јеврејски фонд за здравствено осигурање са Лонг Ајленда, али и корејски пензиони фонд за наставнике.

Међу онима које је Мејдоф ојадио су чувени холивудски редитељ Стивен Спилберг, глумац Кевин Бејкон, њујоршки бизнисмен и власник бејзбол клуба Метс Фред Вилпон, те Карл Шапиро, текстилни магнат, лични Мејдофов пријатељ, коме је олакшао новчаник за преко 500 милиона долара. Поред бројних добротворних јеврејских установа, међу којима је и фондација најславнијег ловца на нацисте, нобеловца Елија Визела, у Мејдофову мрежу су се уплеле и десетине чувених банака и осигуравајућих друштава, као што су Сосијете женерал, ХСБЦ, холандски "Фортис", шпански "Сантандер", који су тако проћердали десетине милијарди долара клијената.

ПОНЦИЈЕВА ШЕМА ЗА ЛАКОВЕРНЕ

ПОНЦИЈЕВА шема је пирамидална превара која је добила име по Американцу италијанског порекла, банкару и преваранту Чарлсу Понцију, који је двадесетих година прошлог века преварио на стотине улагача. Но, и даље је остала једна од најједноставнијих и најефикаснијих превара која почиње када "предузетник" објави да има веома профитабилан посао који гарантује високе приходе. Инвеститори дају зајмове на кратко време, уз обећање високих прихода од камата.

По истеку позајмице "предузетник" нуди да улагачима врати новац и камату, или још већи профит, ако наставе да инвестирају. Онима који не желе даље да "инвестирају" исплаћује се на лицу места, од новца добијеног од других. Но, то подиже "рејтинг" наводних инвестиција, па се већина полакоми и остави новац "предузетнику".

У фирми је Мејдоф запослио свог брата Питера Мејдофа као генералног директора, Питерову кћерку Шејну Мејдоф, као службеника за правила и поштовање закона и адвоката, али и његове сада покојне синове Марка и Ендрјуа. Фамилија Мејдоф је згртала богатство, све док опака пирамидална шема, какве се с горчином сећају и српске "штедише" које су ојадили газда Језда и Дафина, пукла управо у истој тој породици.

Мејдоф је ухапшен 11. децембра 2008. године пошто су га полицији предала његова два сина. Марк и Ендрју су 10. децембра 2008. године властима рекли да им је отац признао да је јединица за управљање имовином његове фирме масивна Понцијева шема за коју је, како су пренели полицији, рекао да је "једна велика лаж". Следећег дана, агенти ФБИ ухапсили су Мејдофа и оптужили га за преваре са хартијама од вредности. Од тог тренутка Мејдофова пирамида почела је да се руши и затрпава Мејдофов свет.

Мејдоф се 12. марта 2009. године изјаснио кривим за 11 савезних кривичних дела и признао да је свој посао управљања богатством претворио у огромну Понцијеву шему. Рекао је да је започео Понцијеву шему почетком деведесетих, али амерички савезни истражитељи верују да је превара започела већ средином осамдесетих. Мејдоф је 29. јуна 2009. године осуђен на максималну казну од 150 година затвора. Његов брат Питер је осуђен на 10 година затвора.

Када је Мејддоф ухапшен, Француз аристократског порекла и шеф њујоршког инвестиционог фонда АИА Рене Тијери Мажон де ла Вилуш је одузео себи живот у својој канцеларији на Менхетну, пошто је проценио да је кладећи се на Мејдофа прокоцкао преко милијарду долара својих клијената, махом припадника европског високог друштва. То је био трагични наговештај најтежег ударца који је уследио.

Мејдофов син Марк се убио децембра 2010. године, на другу годишњицу хапшења оца, када је имао 46. година. Други син Ендрју преминуо је 2014. године од најтежег облика канцера, лимфома, у 48. години.

Творац највеће Понцијеве шеме у историји, преминуо је у америчком Савезном медицинском центру Бутнер, у Северној Каролини, пошто је суд одбио његово ослобађање, упркос терминалној болести бубрега.

ПОДСМЕХ ЗА ИНСПЕКТОРЕ

АМЕРИЧКА Комисија за хартије од вредности претходно је спровела више истрага о његовој пословној пракси, али није открила огромну превару. Мејдоф је признао да је мало недостајало да његова превара буде откривена 2003. године, али су инспектори "упрскали": "Нисам могао да верујем. Нису чак ни преконтролисали моју берзанску евиденцију, подсмехнуо се Медоф 'неспособним' инспекторима."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)