СТИЖЕ НОВА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИДА: Ево у чему је битна разлика у односу на друга цепива

Новости онлине

17. 04. 2021. у 12:07

ИНСТИТУТ за експерименталну медицину (ИЕМ) из Санкт Петербурга планира да у наредних годину дана заврши претклиничка испитивања прве јестиве вакцине против вируса корона на свету, која ће имати укус као познати руски млечни производ - „рјаженка“, саопштио је директор ИЕМ-а Александар Дмитријев.

СТИЖЕ НОВА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИДА: Ево у чему је битна разлика у односу на друга цепива

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Раније је потпредседник Руске академије наука (РАН), академик Владимир Чехонин, најавио претклиничке студије необичне вакцине против ковида у облику јогурта.

Према речима Дмитријева, истраживање је почело на Институту за експерименталну медицину пре око годину дана. Када је руска влада одобрила развој „Центра за персонализовану медицину“, који је укључивао ИЕМ и Национални медицински истраживачки центар „Алмазов“, пројекат развоја прве јестиве вакцине против вируса корона на свету постао је једно од подручја истраживања.

„Према процени стручњака, за завршетак претклиничких и клиничких испитивања потребно је нешто више од два милиона евра и тренутно тражимо могућности за ванбуџетско финансирање“, рекао је Дмитријев и додао да се очекује да ће претклиничке студије бити завршене до краја 2021. године или почетком 2022. године.

О КАКВОЈ ЈЕ ВАКЦИНИ РЕЧ

Како је објаснио аутор идеје о вакцини у облику ферментисаног млечног производа, шеф одељења за молекуларну микробиологију и лабораторије за молекуларну генетику патогених микроорганизама ИЕМ Александар Суворов, посебност лека није само у једноставном начину његове примене.

„И вакцине у облику инјекције и мукозалне вакцине изазивају имунолошки одговор. На ћелијском нивоу почињу да се развијају 'ловци' на патогене бактерије и вирусе, а на хуморалном нивоу се формирају антитела. Истовремено, применом мукозалне вакцине, формира се друга класа антитела у поређењу са реакцијом на вакцину путем инјекције, када се стварају имуноглобулини А (IgA)", појаснио је научник.

Према његовим речима, Институт за експерименталну медицину има велико искуство у развоју вакцина на бази пробиотика - живих бактерија, уз помоћ којих се праве ферментисани млечни производи. Дакле, у саставу ИЕМ-а већ постоје сличне вакцине против грипа, пнеумокока и стрептокока.

„Приликом израде вакцине против ковида фрагмент синтетизованог гена вируса корона се уграђује у ген бактерије. Као резултат генетичке модификације, ствара се протеин вируса корона што омогућава телу да произведе имуни одговор“, рекао је Суворов.

Према оцени научника, јестива вакцина се по укусу готово не разликује од обичних ферментисаних млечних производа.

„Највише подсећа на 'рјаженку'. Лабораторијски мишеви, пацови и зечеви је са уживањем једу. Притом се формира одличан имунолошки одговор и још увек нису примећени нежељени ефекти. Идемо напред врло пажљиво и опрезно како бисмо избегли ситуацију у којој се било који нови медицински препарат доживљава као лек који ће спасити човечанство“, каже Суворов.

ЈЕФТИНО И БРЗО

„Мукозална вакцина, која је направљена на основу ферментисаног млечног производа, то је наш уникатан рад. Време ће показати, која ће вакцина против вируса корона бити најефикаснија за одређене групе људи“, наводи Дмитријев.

Према његовом мишљењу, развој ове вакцине има велике предности у односу на конкуренте.

„Ако говоримо простим језиком, генетски модификоване бактерије у облику прашка се могу сипати у млеко и после једног дана се добија готов производ, који се не мора чистити од примеса“, објашњава директор ИЕМ-а.

Узимајући у обзир једноставност у производњи и одсуство трошкова за хемијско пречишћавање, производња вакцине је јефтина, а масовна производња се може организовати чак и на бази било које млекаре са малом модификацијом производње.

„То је велика предност у односу на друге биотехнолошке процесе“, закључио је Дмитријев.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Cvetko Malinic

19.04.2021. 07:11

Niko nam ne dadnu neko objasnjenje, zasto Rusi stoje na nivou od 10 hiljada novozarazenih svakodnevno, a izvoze vakcinu i daju licence po svetu, pa i nama. U cemu je kvaka? - Ne prave vakcine valjda samo za dolare, a sami se njome ne vakcinisu? Eno Jevreji se ratosiljase boljke, a kod nas masa nepismenih jos uvek trtljaju da je zemlja ravna ploca i da kada preleti avion, seje paranoju dakle pa budale nicu ko gljive i bez kise. Pa nikako da postignemo jevrejsko nivo rahata od korone.