ОБРАЧУНА САД И КИНЕ: Бајден и Јапан против кинеског утицаја; Пекинг - Хонгконг и Тајван су део Кине

Танјуг

17. 04. 2021. у 08:53

НА свом првом директном састанку са једним страним државником председник САД Џо Бајден сусрео се у петак с јапанским премијером Јошихидом Сугом с којим је покушао да потврди заједнички наступ две земље у суочавању с деловањем Кине.

ОБРАЧУНА САД И КИНЕ: Бајден и Јапан против кинеског утицаја; Пекинг - Хонгконг и Тајван су део Кине

Фото:

Током сусрета, Бајден и Суга су покушали да обнове америчко-јапанско савезништво које је било нарушено током мандата претходног председника САД Доналда Трампа.

Политика према Кини је била централна тема, а двојица лидера попсебно су дискутовали о успостављању мира и стабилности у Тајванском мореузу и све снажнијем војном притиску Кине на Тајван.

Ситуација у Хонгконгу и однос Пекинга према мањинским муслиманским Ујгурима у Синђијангу такође је била у врху агедне сусрета Бајден-Суга.

Фото: Принтскрин Јутјуб

КИНА СЕ ОДЛУЧНО ПРОТИВИ САОПШТЕЊУ САД И ЈАПАНА

Кина се одлучно противи заједничком саопштењу Сједињених Америчких Држава и Јапана након разговора председника САД Џо Бајдена и премијера Јапана Јошихиде Суге, наводи се у саопштењу кинеске амбасаде у Вашингтону.

Тајван, Хонгконг и Синђијанг су унутрашња питања Кине и нико не би требало да се у њих меша, наводи се у саопштењу.

Оцењује се да су разговори Бајден-Суга протекли изван оквира нормалних билатералних односа, наносећи штету интересима трећих страна и угрожавајући мир и стабилност у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)