ЛЕ ПЕНОВА ПОПУЛАРНИЈА ОД МАКРОНА: Најновија испитивања показала - расту шансе опозиције у Француској

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

17. 04. 2021. у 09:19

ЛИДЕРКА "Националног окупљања" Марин ле Пен искорачила је по популарности испред француског председника Емануела Макрона.

ЛЕ ПЕНОВА ПОПУЛАРНИЈА ОД МАКРОНА: Најновија испитивања показала - расту шансе опозиције у Француској

Фото: АП и ЕПА

Према најновијим испитивањима јавног мњења, у сусрет председничким изборима који ће се одржати тачно за годину дана, Ле Пенова се налази на првом месту и има предност у првом кругу у односу на актуелног станара Јелисејске палате.

Зависно од тога ког кандидата класична десница буде изабрала за свог представника, Марин ле Пен у односу на центристу Макрона има предност од 26 према 25 одсто или 28 према 27.

Председница странке крајње деснице умногоме је у последње време поправила имиџ и придобила многе нове присталице, нарочито у редовима класичне деснице, имајући у виду растућу небезбедност у одређеним деловима земље. Наруку јој усред пандемије иду и многобројне критике које је до сада изрицала на рачун Европске уније.

С друге стране, управљање пандемијом један је од разлога опадања поверења у актуелну власт Француза незадовољних низом предузетих мера, од касне набавке маски, преко лоше политике тестирања, до спорог вакцинисања. Збуњеност изазвана информацијама око одређених вакцина у последње време томе је још више допринела.

Када се притом узме у обзир да левица није имала нижи скор у укупном збиру још од 1974. године, шансе Марин ле Пен су значајно порасле. Разлика у другом кругу се у испитивањима знатно смањила у односу на претходне изборе: тренутно води Макрон с 56 према 44 одсто, док је пре четири године однос био 66 према 34.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)