ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ПОЛИТИКЕ: Директор чувене римске болнице о сарадњи са руским научницима у Риму

Милица Остојић - Дописник из Рима

17. 04. 2021. у 00:45

ПРИМАТ у нашој одлуци да радимо са руским колегама дали смо научном истраживању и политика треба да остане изван тога јер је реч о једном експерименту који означава апсолутну новину у могућном миксу различитих вакцина између прве и друге дозе, објашњава санитарни директор чувене римске болнице “Спаланцани” Франческо Ваја, а у поводу полемика рада са руским научницима у Риму.

ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ПОЛИТИКЕ: Директор чувене римске болнице о сарадњи са руским научницима у Риму

Фото: РАИ принтскрин

Реч је о експерименту италијанских и руских научника који ће се одвијати у институту Спаланцани (о формули коју су започеле Француска и Немачка) са онима који су примили прву дозу вакцине АстраЗенека а имају мање од 60 година, јер се не познају научни ефекти о миксу двеју различитих вакцина. Са вакцином Спутник В експериментисаће се на два нивоа у Риму, први је у лабораторији да се види ефекат Спутника на три различита соја вируса присутних у Италији, а други план је истраживање на добровољцима какав је ефекат, на 4 различите формуле, са другом дозом вакцине, Фајзер и Модерна, на онима који су примили АстраЗенеку, а на двема групама биће убризгане две варијанте Спутника.

Полемике су кренуле од оних који виде само “геополитички проблем” са Русијом, јер руску вакцину није још усвојила Европска агенција за лекове (Ема), “то представља могућност да се резултат истраживања препусти Москви из римске болнице”... Иако је на 14 страна исписан прецизно Меморандум о сарадњи са Спаланцани и регионом Лација и Гамалаје у Москви која је произвела вакцину, увек има једно да ли и увек сумње.

Тако директор Ваја мора да објашњава да је руска вакцина Спутник призната на међународном плану као добра, такође потврђена и од једне америчке студије управо објављене. “Све друго је пакост. Нас интересује само да радимо научно истраживање и немамо намеру да заменимо регуларне ауторитете који раде на томе да ли усвојити руску вакцину или не”.

- Нема било каквих скривених интереса са Спутником, реч је само о споразуму међу научницима. Наука је неутрална и остаје чињеница да све оно што будемо урадили мора превентивно да усвоји Научно-технички комитет који је једини национални етички орган Италијанске агенције за лекове (Аифа).

Директор Ваиа види “многе битке политичке и геополитичке”, а научници све ово раде на светлости сунца и сигурно неће да ставе под дискусију углед болнице Спаланцани. Али, остаје сумња да ли ће Спаланцани дати превише података Русима у вези за цепивима изолаваним од почетка пандемије у Италији, иако је то науци све доступно, “подела међу научницима до чега су дошли и размена проналазака је стуб науке”.

Шта ће се десити са неким од 3.000 добровољаца ако буде имао негативне последице или нешто још горе, др Ваиа одговара да је сваки доборовољац покривен осигурањем као и у сваком другом експериментисању које се одвијало у Италији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)