ТУРСКА ЗАБРАНИЛА КОРИШЋЕЊЕ КРИПТОВАЛУТА: Жесток ударац за биткоин

Танјуг

16. 04. 2021. у 23:08

ЦЕНТРАЛНА банка Турске забранила је коришћење криптовалута и криптоактиве при куповини добара и услуга, преноси Ројтерс.

ТУРСКА ЗАБРАНИЛА КОРИШЋЕЊЕ КРИПТОВАЛУТА: Жесток ударац за биткоин

Фото: ЕПА

Као разлог за такву одлуку банка је навела „непоправљиву“ штету и значајан ризик при трансакцијама, што је довело до глобалног „хлађења“ цена биткоина.

Према новим прописима данас објављеним у службеном листу, централна банка наводи да се криптовалуте и друга слична дигитална актива заснована на блокчејн технологији не може користити, директно или индиректно, као инструмент за плаћање.

Како пише британска агенција, турско тржиште криптовалута било је протеклих месеци у великом порасту јер су се инвеститори придружили глобалном интересовању за биткоин, покушавајући да се заштите од депрецијације турске лире и инфлације која је овог месеца достигла 16 одсто.

Биткоин је био скоро три процента у паду на 61.490 долара у 07:54 по Гриничу након турске забране, коју су главне опозиционе партије у Турској оштро критиковале, пише Ројтерс.

У саопштењу централне банке се истиче да се безбедносни ризици, између осталог, односе на "непостојање било каквих регулаторних и контролних механизама, као и централног регулаторног тела".

„Пружаоци услуга платног промета неће моћи да развијају пословне моделе на начин да се крипто имовина користи директно или индиректно за извршење плаћања и издавање електронског новца“, пише у одлуци.

Обим крипто трговине у Турској достигао је 218 милијарди лира (27 милијарди долара) у периоду од почетка фебруара до 24. марта ове године, наспрам нешто више од седам милијарди лира у истом периоду годину дана раније, према подацима америчке истраживачке агенције Чејналисис, које је знализирао Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)