АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ШТИТ ОД РУСА У НОРВЕШКОЈ: Скандинавце деле арктичку границу с Русијом

Д. Д. С.

17. 04. 2021. у 06:40

Норвешка је потписала измењени споразум са САД о начину регулисања америчке војне активности на свом тлу. То ће омогућити САД да гради објекте на три норвешка аеродрома и једној поморској бази.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ШТИТ ОД РУСА У НОРВЕШКОЈ: Скандинавце деле арктичку границу с Русијом

Фото. ЕПА

Од уласка у НАТО 1949. године Норвешка заступа став да неће да дозволи успостављање страних база у миру или складиштење нуклеарног наоружања, а да су трупе западних савезника добродошле да вежбају на њеном тлу.

Како преноси Ројтерс ово неће бити самосталне америчке базе и додаје да тај споразум пре ступања на снагу мора да ратификује парламент. 

- Споразум регулише и олакшава америчко присуство, обуку и вежбе у Норвешкој, омогућавајући тако брзо јачање земље у случају кризе или рата - саопштила је влада.

Односи између Норвешке и Русије, који деле арктичку границу, побољшали су се после хладног рата, али је дошло до извесног захлађења када је Москва припојила Крим 2014. године. То је покренуло напетости са нагомилавањем војске на обе стране границе, иако обе државе настоје да сарађују у локалним питањима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)