ПОПУШТАЊЕ МЕРА У ШВЕДСКОЈ: Укидају се ограничења за старије грађане који су примили вакцину

Танјуг

16. 04. 2021. у 13:11

ШВЕДСКА ће ублажити ограничења углавном за старије грађане, који су добили једну дозу вакцине против ковида-19, саопштила је данас шведска Агенција за јавно здравље.

ПОПУШТАЊЕ МЕРА У ШВЕДСКОЈ: Укидају се ограничења за старије грађане који су примили вакцину

Фото: Депоситпхотос

Око петина Швеђана је вакцинисано, међу којима готово сви они који живе у домовима за негу старих особа, преноси агенција Ројтерс, и додаје да је вакцинација постепено проширена на људе у 60-им годинама.

Шведске власти су саопштиле да три недеље након добијања прве дозе вакцине, људи могу да се сретну са другима изван својих социјално дистанцираних окружења, чак и у затвореном, и да пензионери који су се вакцинисали такође могу поново да оду у продавнице.

- Сада је у реду да вакцинисана бака загрли унуке- изјавио је шеф Агенције за јавно здравље Јохан Карлсон.

Наглашава, међутим, да су најновије измене заправо само "мало ублажавање" ограничења, и да чак и они који су вакцинисани још увек неће моћи да се врате уобичајеном животу.

Са стопом нових инфекција корона вирусом, Шведска има другу највишу стопу у Европи после Сан Марина, због чега шведске власти поручују да није време како би се ублажила ограничења за друге групе.

- До сада није вакцинисано довољно људи тако да то прави разлику у притиску на здравствени систем или на генерално ширење заразе- изјавила је шведска министарка здравља Лена Халенгрен.

Око 2,2 милиона становника Шведске од укупне популације од 10,4 милиона становника, добило је најмање једну дозу вакцине.

Међутим, програм вакцинације је погођен кашњењем углавном због проблема у снабдевању вакцинама и услед забринутости због потенцијалних нежељених ефеката вакцина "АстраЗенека" и "Џонсон и Џонсон".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)