АНГЕЛА ТРАЖИ ВЕћА ОВЛАШћЕЊА: Немачка канцеларка пред парламентом објашњавала нужност прерасподеле власти

И. Станојевић

16. 04. 2021. у 13:45

ЗАХТЕВ немачке канцеларке Ангеле Меркел да јој посланици Бундестага одобре већа овлашћења да би могла да уведе полицијски час у областима, најтеже погођеним пандемијом вируса корона, наишао је на велики отпор у парламенту. целарке Ангеле Меркел да јој посланици Бундестага одобре већа

АНГЕЛА ТРАЖИ ВЕћА ОВЛАШћЕЊА: Немачка канцеларка пред парламентом објашњавала нужност прерасподеле власти

Фото: ЕПА

Немачка, која је конфедерална држава, увек је стављала велики акценат на интегритет и велика овлашћења 16 савезних покрајина, али је у условима пандемије, оваква децентрализација показала своју неефикасност и беспомоћност.

Упркос томе, нарочито десничарске партије, међу којима предњаче Алтернатива за Немачку(АфД) и либерали (ФПД), оштро се противе рестриктивним мерама "одозго". Они свој став образлажу наводним гушењем демократије и "падањем на испиту вредности, уграђених у саме темеље политичког система".

- Трећи талас пандемије нас је чврсто стегао - рекла је Меркелова јуче у Буденстагу, борећи се за пажњу посланика усред салви негодовања и ометања десничарских представника. - Медицинари на интензивној нези шаљу позив за помоћ, један за другим. Ко може и сме да игнорише њихове молбе?

Лидерка парламентарне групе АфД Алис Вејдел, оценила је "да су нове мере невиђен атак на основе демократске слободе".

- Предложени амандмани су узнемирујући документи једне ауторитативне државе. Ово враћање власти личи на ауторитативног демона и долази из кабинета и од Вас, госпођо канцеларко - казала је Алис, Меркеловој која је све време склањала поглед и током већег дела излагања, гледала у свој мобилни телефон.

ЗАШТИТНИ АКТ

ВЛАДА немачке канцеларке Ангеле Меркел, жели да Бундестаг промени Заштитни акт о инфективним болестима, са циљем да федералне власти добију законску потпору својих већих овлашћења. Упркос томе што је ово ванредна мера са ороченим роком трајања, регионални лидери се оштро противе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)