ПОСЛЕ КРАЉИЧИНЕ СМРТИ ЧАРЛС МЕЊА ИМЕ? Ево зашто би будући краљ могао да се одлучи на овај потез

Novosti online

16. 04. 2021. у 09:22

ПРИНЦ Чарлс сада има 72 године. Његова мајка, краљица Елизабета ИИ, напунила је 94. Чарлс на престо чека већ више од шездесетпет година и по томе је већ ушао у историју јер ниједан члан краљевске породице није толико дуго чекао на круну.

ПОСЛЕ КРАЉИЧИНЕ СМРТИ ЧАРЛС МЕЊА ИМЕ? Ево зашто би будући краљ могао да се одлучи на овај потез

Фото: ЕПА

Ипак, ако икада дочека да постане краљ врло је вероватно да ће променити име. Не само зато што је ово чест случај када је монархија у питању веч и зато што се у историји британске круне оно које сад носи показало као – баксузно!

Ако би решио да задржи своје име, најстарији син краљице Елизабете би био крунисан као Чарлс ИИИ. Чарлс И и Чарлс ИИ били су толико лоши владари да вековима већ ниједан монарх на острву није узео њихово име!

“Једанаест година тираније”

Чарлс И Стјуарт владао је у 17. веку. Желео је апсолутну власт и могућност да неограничено ратује, па је једанаест година владао без контроле парламента уводећи огромне порезе становништву како би могао да финансира своје војне походе. Био је толико “омиљен” да су те године у британској историји познате као –”једанаест година тираније”.

Остао је познат и по томе што је једини британски монарх који је погубљен од стране сопственог народа. То се догодило 1649. а након њега у Британији је на кратко укинута монархија и успостављена република.

Весели монарх

Монархија је у Енглеској обновљена 1660. и тада је на престо сео Чарлс ИИ Стјуарт, син Чарлса И. За живота су га звали Весели монарх, јер је био познат по љубавницама и као велики хедониста.

Управљање државом није га много занимало, па за собом није оставио званично потомство, иако је имао многобројну ванбрачну децу са љубавницама. 

Наследио га је брат, Џејмс ИИ.

Чарлс ИИИ?

Дакле, иако ово није законски прописано, врло је могуће да ће принц Чарлс желети да се отараси негативног “багажа” које носи његово име. Ако се одлучи за ту могућност, највероватније ће преизети једно од следећих имена – Филип, Артур или Џорџ.

Претпоставка је да ће принц одлучити да изабере име Џорџ, како би одао почаст свом деди. Уколико се то догоди, тада ће му име бити краљ Џорџ ВИИ.

(Историјски забавник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)