НАЈНОВИЈА НАУЧНА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Људи који не вежбају имају веће шансе да умру од ковида

Novosti online

16. 04. 2021. у 08:27

Међу оболелима од корона вируса ранија физичка неактивност повезана је са много тежим симптомима и већим ризиком од смрти, показала је студија урађена на готово 50.000 испитаника заражених вирусом.

НАЈНОВИЈА НАУЧНА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Људи који не вежбају имају веће шансе да умру од ковида

Фото Instagram/sashakovacevic

       Људи који нису били физички активни најмање две године пре пандемије имали су веће изгледе за хоспитализацију. Као ризик за тешки облик ковида-19, физичку неактивност једино су надмашили старост и трансплантације неких органа.

У поређењу са другим факторима ризика на које испитаници могу утицати попут пушења, гојазности или повишеног крвног притиска, физичка активност највећи је фактор ризика у свим исходима болести, закључили су аутори студије.

Фактори ризика попут старости, дијабетеса, гојазности или кардиоваскуларних болести највише су повезани са тешким обликом корона вирусне болести, утврдиле су раније студије.

Око половине испитаника није имало никакву другу болест попут дијабетеса, хроничне плућне болести, болести срца или бубрега. Готово 20 одсто патило је од једне од тих болести, а више од 30 процената од две или више.

Сви испитаници су говорили о нивоу физичке активности најмање три пута у периоду од марта 2018. до марта 2020. Око 15 одсто описало се као неактивно, што је значило да вежбају од нула до 10 минута недељно, готово 80 процената као "делимично активно" са око 11 до 149 минута физичких активности седмично и седам одсто је било трајно активно у складу с националном здравственим препорукама, односно вежбали су више од 150 минута недељно.

Пошто су научници узели у обзир утицај расе, старости и других болести, физички неактивне особе оболеле од корона вируса имале су више него два пута веће изгледе да заврше у болници од оних који су били физички најактивнији. Имали су и 73 одсто веће изгледе да заврше на интензивној нези, али и 2,5 процента веће изгледе да ће умрети.

У поређењу са пацијентима који су били повремено физички активни, неактивне особе имале су 20 одсто веће изгледе да буду хоспитализоване, десет процената веће изгледе за пријем у интензивној нези и 32 одсто веће изгледе за смрт.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)