"ТО ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО!" Сукоб шефова дипломатија Грчке и Турске на конференцији за новинаре (ВИДЕО)

Novosti online

15. 04. 2021. у 23:28

ШЕФОВИ дипломатија Грчке и Турске, Никос Дендијас и Мевлут Чавушоглу, данас су на конференцији за новинаре у Анкари имали вербални сукоб.

ТО ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО! Сукоб шефова дипломатија Грчке и Турске на конференцији за новинаре (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Чавушоглу и Дендијас су се пред камерама изнели супротне ставове о поморским границама, мигрантима и поступању према мањинама.

Грчки министар данас борави у Турској у циљу покретања дијалога о решавању билатералних спорних питања.

- Ако износите тако тешке оптужбе против моје земље и мог народа, дужан сам да одговорим - рекао је Чавушоглу видно незадовољан изјавама грчког колеге.

Дендијас је посебно критиковао турске активности у Егејском мору и источном делу Средоземном мора, као и како Турска примењује споразум са Европском унијом о мигрантима.

- Став Грчке је јасан и то не чујете први пут. Турска у Егејском мору и источном Медитерану крши међународно право и конвенцију о мору, као и суверена права Грчке, јер је изнад грчког тла спровела 400 летова - рекао је Дендијас.

Чавушоглу је узвратио да Анкара на Медитерану штити интересе Турске и кипарских Турака, док је о споразуму рекао да га Турска "пристојно" спроводи.

Турски министар је неколико пута поновио да је то што говори Дендијас "неприхатљиво".

Грчка и Турска, које имају осетљиве односе годинама, у спору су о разграничењу зоне експлоатације гаса у источном делу Средоземног мора.

Односи су такође затегнути узајамним незадовољством због третмана муслиманских мањина у Грчкој и православних у Турској.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)