КОВИД ОДНЕО СТО ХИЉАДА ЖИВОТА: Француска премашила мрачни праг жртава пандемије (ФОТО)

Г. Ч.

15. 04. 2021. у 20:16

ФРАНЦУСКА је у четвртак званично премашила мрачну бројку од сто хиљада преминулих од ковида.

КОВИД ОДНЕО СТО ХИЉАДА ЖИВОТА: Француска премашила мрачни праг жртава пандемије (ФОТО)

Фото Y. Caradec

Дневни лист "Монд" је, по угледу на америчке колеге, тим поводом објавио насловну страну са огромним бројем тачкица од којих свака представља један људски живот. У тренутку најјачих таласа, хартија је преплављена тачкама, што визелно приказује размере велике трагедије. За годину дана нестао је, практично, цео један град.

Иза ових бројева су људски животи, а иза њих читаве породице и туга која прати њихов одлазак. Било је старих, али и средовечних и младих људи. Званични статистичари сматрају да преминулих има још више, јер недостају подаци за оне који су преминули у становима а не у болницама, као и они који ће се тек ажурирати, па се сматра да је овај број увећан за око још 11 хиљада.

Фото: Г. Ч.

Томе треба придодати и оне за које није утврђена директна веза с овом болешћу, али која је убрзала њихову смрт.

Било је толико преминулих, да су, практично, отишли у заборав. Морбидне бројке су постале свакодневица, а људи као да су се навикли на ово непрестано лицитирање, из дана у дан. Удружења преминулих од ковида зато траже да се у земљи одржи дан сећања на њих, али власти још нису одлучиле када ће то да ураде.

- Тај моменат ће доћи – рекао је портпарол владе Габријел Атал.

Познаваоци прилика кажу да ће Француска одати почаст страдалима када се коначно буде зауставио бројчаник смрти од короне. Неки, попут Сабрине Селами, председнице једног од удружења преминулих, која је изгубила и брата и оца, тражи и извињење власти за све грешке које су до сада починиле у управљању епидемијом, попут британског премијера Џонсона.  

Црни биланс у Француској и даље није примирен. Дневно умре неколико стотина људи, а нови талас још није достигао врхунац.

КОРОНА ОДНЕЛА ТРИ МИЛИОНА

ДО сада је осам земаља у свету премашило сто хиљада преминулих. На првом месту су САД са 564.000, а следе Бразил (358.000), Мексико (210.000), Индија (172.000), Велика Британија (127.000), Италија (115.000), Русија (102.000) и Француска (100.000). У свету је до сада од корона вируса преминуло око 3 милиона људи. Тачније, према подацима од четвртка, 2.988.133.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)