ЦИА О ПОЕРКЛУ КОРОНЕ: Не искључују мигућност да је вирус "побегао" из лабораторије у Вухану

Д. Д. С.

15. 04. 2021. у 16:18

Америчке обавјештајне службе не искључују могућност инцидента у кинеској лабораторији као објашњење почетка епидемије вируса корона у Вухану. Тезу да је вирус изашао из лабораторије подржавао је и бивши амерички председник Доналд Трамп, док је Кина увек негирала такву могућност.

ЦИА О ПОЕРКЛУ КОРОНЕ: Не искључују мигућност да је вирус побегао из лабораторије у Вухану

Фото: Depositphotos

- Радимо све што можемо и користимо све ресурсе који су нам на располагању како бисмо то расветлилили - рекао је директор ЦИА Вилијам Бернс.

Истакао је, истовремено, да је "јасно нама и нашим стручњацима да кинески челници нису били потпуно искрени ни транспарентни у њиховој сарадњи" са Светском здравственом организацијом (СЗО).

У извјештају објављеном крајем марта, стручњаци СЗО су оценили "изузетно мало вероватном" теорију по којој би вирус побегао из Института за вирологију у Вухану, граду где се први пут појавио крајем 2019. године. Али, директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус затражио је после тога да се настави истрага о тој могућности, додајући да су му међународни стручњаци пренели с колико су се потешкоћа суочавали да би дошли до података за време посете Кини.

- Обавјештајна заједница не зна тачно где, када, ни како је вирус први пут пренет - рекла је директорка обавјештајне службе Аврил Хајнс пред сенатским одбором. Она је говорила о две могуће теорије које би могле објаснити поријекло корона вируса - контакт човека са зараженим животињама, или лабораторијски инцидент.

Додала је да наставља да се радити на том питању и прикупљају информације, како би се дошло до појашњења порекла пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)