ЛАВРОВ ОБАВЕСТИО ОЕБС: Русија забринута због ескалације сукоба у Донбасу

Novosti online

14. 04. 2021. у 18:54

РУСИЈА је забринута због тога што Кијев пребацује трупе на контакт-линију у Донбасу, и због ескалације изазване тиме, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током телефонског разговора са председницом ОЕБС-а, министарском спољних послова Шведске Ан Линде.

ЛАВРОВ ОБАВЕСТИО ОЕБС: Русија забринута због ескалације сукоба у Донбасу

Фото: ЕПА

- Основа пажња је посвећена ситуацији на југоистоку Украјине. Руска страна је изразила забринутост због ескалације сукоба, изазване пребацивањем украјинске војске и наоружања на контакт-линију, као и редовним нападима Оружаних снага Украјине на предграђа Доњецка и Луганска - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Истиче се да је Москва заинтересована за решавање сукоба искључиво мирним путем на основи Минског пакета мера који нема алтернативу.

Истакнута је потреба да стране сукоба – Кијев, Доњецк и Луганск безусловно спроводе додатне „Мере за јачање речима прекида ватре“, постигнуте у јулу 2020. године у контакт-групи.

Лавров је такође позвао ОЕБС да активније захтева од Кијева да испуни обавезе у вези са регулисањем ситуације у Донбасу.

- Изражена је нада да ће актуелно шведско председавање ОЕБС-ом предузети неопходне напоре како би постигли да Кијев строго поштује своје обавезе за решавање сукоба, укључујући решавање хуманитарних проблема становништва ДНР и ЛНР, пре свега признавањем економске блокаде тих територија - наводи се у саопштењу МИП Русије.

Руска страна је такође истакла да се у тренутној ситуацији од Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини захтева да активира кораке за непристрасно праћење ситуације на обе стране контакт-линије у Донбасу, пре свега случајеве страдања цивила и рушења цивилне инфраструктуре.

Како је саопштено на сајту Министарства спољних послова Русије, телефонски разговор дипломата одржан је 14. априла на иницијативу председнице ОЕБС-а.

У Донбасу је од 27. јула прошле године на снази свеобухватни прекид ватре. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)