ПРЕМИНУО БЕРНАРД МЕЈДОФ: Човек који је ојадио америчке богаташе умро у затвору

Novosti online

14. 04. 2021. у 18:51

БЕРНАРД Мејдоф, чије је име постало синоним за једну од највећих финансијских превара у историји САД преминуо је у 82. години у федералном затвору, јављају амерички медији.

ПРЕМИНУО БЕРНАРД МЕЈДОФ: Човек који је ојадио америчке богаташе умро у затвору

Фото: Принтскрин

Мејдоф је служио 150-годишњу казну због финансијских превара које је починио користећи такозвану Понцијеву шему.

Прошле године Мејдоф је затражио од суда да га пусти превремено из затвора јер је, како је тврдио, боловао од рака бубрега. 

Међутим, америчко тужилаштво је саопштило да је Мејдофов злочин "без преседана по обиму и величини" у историји САД и да је то "довољан разлог" да се његов захтев одбије. 

Верује се да је Мејдоф преварио преко 30.000 људи у више десетина земаља. Оптужен је да је своје жртве оштетио за невероватних двадесет милијарди долара тако што је применио пирамидалну Понцијеву шему.

Наводно је имао под управом укупно 65 милијарди долара, али две трећине тог новца биле су плод његове маште. 

Шта је Понцијева шема

Име је добила по италијанском усељенику Чарлсу Понцију који је користио ову пирамидалну превару. Понцијева шема је једна од најједноставнијих али у исто време и једна од најефикаснијих превара, непревазиђена до данашњих дана.

Ову превару користе сви: од најситнијих превараната до најбогатијих бизнисмена. Основа шеме је да се преварант увуче у одређене групе људи који имају новац или тамо где има доста људи.

Да би оваква превара изгледала легална, увек постоји нека роба или услуга којима се тргује у некој страној земљи.

Исто тако може да се ради о наводном увозу нафте или неких других роба које имају одличну прођу на тржишту.

Може да се ради и о куповини земље, изградњи објеката, кредитирању успешних компанија, односно било шта што личи на легални бизнис. Акценат се увек ставља на висок поврат уложених средстава.


Годинама пре него што је коначно ухапшен 2008, узимао је новац да отплати друге и лажне инвестиције. Неке од његових жртава изгубиле су све, а бар једна се убила због преваре.

Судија је у његовом случају то назвао једним од најгрубљих финансијских злочина у историји.

Мејдоф је преварио не само финансијере већ и богате и славне којима је обећавао да ће зарадити милионе.

Међу његовим клијентима, између осталих, били су чувени продуцент и режисер Стивен Спилберг, глумац Кевин Бејкон и добитник Нобелове награде за мир Ели Визел.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)