КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ? "Заратила" два ока у глави, немачка политичка сцена поларизована до усијања

И. Станојевић

14. 04. 2021. у 18:48

У ТРЦИ за наследника немачке канцеларке Ангеле Меркел нашли су се премијери две економски најјаче савезне покрајине и шефови партијског двојца, који је годинама кормилар државног брода.

КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ? Заратила два ока у глави, немачка политичка сцена поларизована до усијања

Фото: ЕПА

Титулу кандидата за новог канцелара на општим изборима у септембру, желе да освоје Армин Лашет, Хришћанско-демократска унија(ЦДУ) и Маркус Зодер, Хришћанско-социјална унија(ЦСУ) који су, у свом надметању, поларизовали су домаћу политичку сцену до усијања.

Ближи се тренутак кад ће јавности морати да се објави име кандидата за канцелара у трци на јесен, а договора нема. Сестринске партије које образују један посланички клуб у Бундестагу и дају једног кандидата за канцелара, не иду баш једна другој у сусрет по овом питању. ЦДУ је уз свог лидера Лашета, који је премијер Северне Рајне - Вестфалије, а ЦСУ уз свог првог човека, баварског премијера Зодера. Конфликт, без преседана.

На Лашетовој страни су високо позиционирани демохришћани, а на Зодеровој база и све више, бирачи, показују сондаже јавног мњења. Лашет наклоњен Меркеловој, без задршке је подржавао све њене "скокове" у борби против ковида 19, а то му је донело пад рејтинга, баш као и шефици. Осим тога, Зодер може да се похвали и тиме да су се поједини топ рангирани политичари из редова ЦДУ, окренули на његову страну, образлажући то атмосфером у народу. Они, листом, истичу чињеницу да би, уз Лашета, као кандидата, могли да изгубе власт и, после више деценија, оду у опозицију.

Лични интереси морали би да се ставе у други план, коменатаришу аналитичари. Опет, ако Лашет не прође, и његова позиција шефа ЦДУ, на којој је тек неки месец, биће доведена у питање, као и читава политичка каријера. Зодер, с друге стране, не може ништа да изгуби, а може много да добије. Иако је, како веле домаћи медији, дуго "кокетирао" са бирачима и тек прошлог викенда изразио јасно своју аспирацију да уђе у канцеларску трку, нема изгледа да ће за то бити политички кажњен.

У прилог му иду поени које је скупио као први, од Берлина независни премијер, који је лане у Баварској прогласио ванредно стање, током борбе са пандемијом вируса корона.

Да ли ће окретање Зодеру појединих покрајинских премијера не само из других странака, него и саме ЦДУ, бити тас који ће превагнути, остаје да се види. На северу Немачке, још постоји огроман проценат људи који би се, вођени локал патриотизмом, пре одлучили за свог човека макар имао мање шанси на изборима, него за "јужњака", коме је у фокусу најпре Баварска, па тек потом, остатак државе.

ЗОДЕР У ВОЂСТВУ

ТАБЛОИД Билд пише да је јуче, 44 од 66 посланика фракције ЦДУ-ЦСУ, подржало кандидатуру Маркуса Зодера, док је само њих 22 стало уз Армина Лашета. Одлазећа канцеларка Ангела Меркел, присуствовала је састанку, али није учествовала у дискусији, нити се сврстала на било коју страну, наводи Билд.

"СМЕШЕ СЕ" МИНИСТАРСТВА

АКО Маркус Зодер и не постане званични кандидат ЦДУ-ЦСУ, за новог канцелара на јесењим изборима, нема сумње да ће му бити понуђено неко од јачих министарстава у федералној власти. Немачки медији спекулишу да би то могли да буду ресори финансија, одбране или саобраћаја. Зодер је млад, има снаге и стрпљења. Ако се ове године пресели у Берлин, биће на много корака ближе Канцлерамту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)