ЕРДОГАН НЕ ОДУСТАЈЕ: Сa каналом „Истанбул“ смо напокон независна држава! (ВИДЕО)

Новост

14. 04. 2021. у 16:56

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да конвенција из Монтреа о статусу залива Босфор и Дарданели не односи на пројекат канала „Истанбул“.

ЕРДОГАН НЕ ОДУСТАЈЕ: Сa каналом „Истанбул“ смо напокон независна држава! (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

- Канал 'Истанбул' нема никакве везе са конвенцијом из Монтреа. Тај канал ће за нас представљати достигнуће, јер ће помоћи да се растерети мореуз Босфор - рекао је Ердоган, преноси телевизија „Хабертурк“.

Он је додао да је „Монтре споразум који се тиче Босфора“.

- Према томе, овде добијамо сопствену независност, суверенитет - рекао је Ердоган на састанку са студентима, који се емитовао на Твитеру.

Ердоган је 2011. године први пут говорио о могућности изградње новог канала који ће спојити Црно и Мраморно море. Пројекат изградње нове морске артерије која заобилази Босфор у случају његове реализације биће највећа инфраструктурна иницијатива у историји Турске. Канал дужине 45 километара биће изграђен западно од центра града, на европској страни провинције Истанбул, а требало би да повећа дневни капацитет од 160 пловила.

Раније је министар животне средине и урбаног развоја Турске Мурат Курум изјавио да је Анкара одобрила план изградње канала „Истанбул“ који ће се пружати паралелно са мореузом Босфор и спајаће Мраморно са Црним морем.

Према конвенцији из Монтреа из 1936. године, Турска је стекла потпуну контролу над мореузима Босфор и Дарданели. Споразум гарантује слободан пролаз цивилних бродова кроз Црно море у мирном времену, а ограничава пролаз ратних бродова који не припадају црноморским државама.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)