НОВИ АМЕРИЧКИ ПРИСТУП ИРАНУ: Именовање Рут Серман наговештај кориговања политике према Техерану

Д. Д. С.

14. 04. 2021. у 15:05

Долазак искусне дипломаткиње Бенди Рут Серман (71) на место заменице америчког државног секретара могла би да означи почетак кориговања политике САД према Ирану. Значајни преговарач с Техераном у време администрације Барака Обаме, Серманова је заступница новог приступа САД у односима с Техераном.

НОВИ АМЕРИЧКИ ПРИСТУП ИРАНУ: Именовање Рут Серман наговештај кориговања политике према Техерану

Фото: Депоситпхотос

Амерички Сенат упрамо је потврдио номинацију председника САД Џозефа Бајдена да Серманова преузме положај заменице америчког државног секретара, са 56 гласова "за" и 42 "против".

Венди Серман је ветеранка америчке спољне политике, позната по доприносу који је дала у време Обаме током преговора за постизање иранског нуклеарног споразума 2015. године, којем су се противили републиканци, али и неке демократе.

Током излагања у својству номиноване за нову функцију она је пред одбором Сената Серманова је обећала да ће се залагати за нови приступ Ирану јер, како је истакла, "политика према Ирану мора да буде утемељена у садашњости, а не у носталгији према прослости".

Дипломатску каријеру Венди Рут Серман је почела 1993. године у администрацији председника Била Клинтона. Од тада је обављала значајне државне функције у Стејт департменту у свим администрацијама америчких председника из Демократске странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)