ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Русија неће рат, остаје главна претња и на Земљи и у свемиру и учиниће све да превлада

Новости онлине

13. 04. 2021. у 18:47

МОСКВА ће тражити могућности за „прагматичну сарадњу“ са Вашингтоном под њеним условима и није заинтересована за директан оружани сукоб са САД, наводи се у годишњем извештају америчке обавештајне заједнице, посвећеном процени глобалних претњи.

ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Русија неће рат, остаје главна претња и на Земљи и у свемиру и учиниће све да превлада

Фото: Депоситпхотос

-Очекујемо да ће Москва тражити могућности за прагматичну сарадњу са Вашингтоном под њеним условима и ми сматрамо да Русија не жели директан сукоб са снагама САД-, наводи се у извештају.

Такође се додаје да Русија ствара „велики, разноврстан и савремени“ арсенал са могућношћу лансирања нуклеарног оружја.

-Русија гради велики, разноврстан и модеран арсенал нестратешког оружја, које је у стању да лансира и нуклеарне и конвенционалне бојеве главе, јер Москва сматра да такви системи пружају могућност за обуздавање противника, контролисање ескалације потенцијалних непријатељских акција и супротстављање војсци САД и савезника код њених граница-, прецизирано је у документу.

Обавештајци тврде да ће „Москва ове године наставити да примењује различите тактике како би поткопала утицај САД, развила нове међународне норме и партнерства, поделила западне земље и ослабила западне алијансе, и демонстрирала способност Русије да обликује глобалне догађаје као главни играч у новом мултиполарном светском поретку“.

Такође се закључује да Русија остаје највећа претња САД у сајбер-простору.

-Сматрамо да ће Русија остати водећа сајбер-претња док побољшава и користи свој потенцијал у области шпијунаже и утицаја. Русија наставља да циља критичку инфраструктуру, укључујући подводне каблове и контролне системе индустрије у САД и у земљама које су партнери и савезници САД. Компромитовање такве инфраструктуре побољшава, а у неким случајевима може демонстрирати могућност Русије да наштети инфраструктури у случају кризе- наводи се у извештају.

Поред тога, америчка обавештајна заједница сматра да ће Русија „у догледној будућности“ остати највећи и најмоћнији противник Вашингтона у сфери оружја за масовно уништавање, јер „проширује и модернизује свој потенцијал нуклеарног оружја и повећава потенцијал стратешког и нестратешког наоружања“.

Русија остаје главни супарник САД и у свемиру, додаје се у извештају.

-Русија ће и даље бити кључни супарник у свемиру, поседујући широку мрежу извиђачких, комуникационих и навигационих сателита- сматра америчка обавештајна заједница.

Према њиховом мишљењу, Москва се концентрише на интегрисању могућности у свемиру у своје одбрамбено и офанзивно наоружање, а такође распоређује противсателитско оружје у циљу подривања могућности САД и њихових савезника у свемиру.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)