РУСИЈА ПРЕКИДА АВИОНСКИ САОБРАЋАЈ СА ТУРСКОМ: Због рапидног раста броја оболелих у овој земљи

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

13. 04. 2021. у 14:36

ЗБОГ рапидног повећања оболелих од короне у Турској Русија је обуставила авионске летове ка тој земљи.

РУСИЈА ПРЕКИДА АВИОНСКИ САОБРАЋАЈ СА ТУРСКОМ: Због рапидног раста броја оболелих у овој земљи

Фото архива

У Москви је саопштено да од 15 априла до првог јуна неће бити редовних ни чартер летова. Једино ће бити остављена недељно два лета на релацији Москва - Инстамбул како би се могли вратити у земљу руски грађани. Осим са Турском биће обустављени и летови са Танзанијом.

Потпредседница руске владе Татјана Голикова је објаснила да је решење о престанку авионских летова донешено на основи епидемиолошке ситуације у Турској и Танзанији.

Туристичке агенције су обавештене да не продају аранжмане за Турску а авионски саобраћај ће се нормализовати кад у тој земљи буде боља епидемиолошка ситуације.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истиче да обустављање авионског саобраћаја нема никакве везе са боравком украјинског председника владимира Зеленског Анкари. Том приликом турски председник Ердоган је поновио да неће признати повратак Крима Русији.

Није тајна да највећи број "увезених" случајева Короне у Русију долази из Турске, па је премијер Михаил Мишустин наредио да се предузму додатне мере. У последњих месец дана ситуација у Турској се погоршала. Последњих дана дневно је било регистровано више од 50.000 случајева заражених короном.

Руски туиристи који су већ купили аранжмане за Турску негодују и предлажу да се вакцинисаним особама дозволи да путују у турска одмаралишта. Наводно да су руске агенције резервисале чак 70 посто соба у турским хотелима за време првомајских празника. Да турски хотелијери зависе од руских туриста доказ је да је 2019 у њиховим одмаралиштима боравило око седам милиона грађана Руске федерације.

Египат је скупљи

За разлику од Турске Руси намеравају да отворе летове ка Египту.То је свакако добра вест али су туристи незадовољни због скупих авионских карата .Виза за улазак у Египат за Русе кошта 25 долара.За време боравка у Египту министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да ће ускоро кренути чартер летови за Хургаду и Шарм-ел Шејх.

Чартери су били укинути у новембру 2015 после подметнутог експлозива у руском авиону који се срушио над Синајом.Тај авион је летео из Шарм ел Шеха за Петербург.А због епидемије короне чартер летови су били обустављени у марту 2020.

Објективно гледајући Турци немају разлога да се љуте на власти Русије јер је 29 марта председник Ердоган због раста броја заражених у већини провинција увео забрану кретања од петка у 21 сат до понедељак у пет ујутро. На основи турских података професорица Ана Попова главни санитарни лекар Русије је упозорила своје грађане да је највише мутираних вируса короне донешено управо из Турске.Последње недеље број оболелих у Турској је порастао чак четири пута. Зато су грађани Русије били упозорени да је велики ризик путовати на мајске празнике у Турску.

Упркос тим упозорењима "храбри" руски туристи који су се намерачили да путују у Турску љути су што не могу да путују а неки су чак организовали петиције преко друштвених мрежа. Они траже да се дозволи путовање онима који су се вакцинисали против короне. Неки се чак позивају на уставно право слободе кретања.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)