ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Јужноафрички сој короне успешније обара заштиту од "Фајзера", него од осталих вакцина

Ј.Ж.С.

13. 04. 2021. у 09:15

Јужноафричка варијанта корона вируса успешније "пробија" одбрану Фајзерове вакцине од осталих досад познатих варијанти, објавили су израелски научници.

ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Јужноафрички сој короне успешније обара заштиту од Фајзера, него од осталих вакцина

Фото: Г.Ш.

 У студији Универзитета у Тел Авиву учествовало је 400 невакцинисаних особа заражених вирусом и 400 потпуно или делимично вакцинисаних који су се такође заразили.

Резултати студије су показали да је јужноафричка варијанта одговорна за мање од један одсто случајева заразе у Израелу, али међу људима који су били потпуно вакцинисани, а ипак су се заразили, распрострањеност јужноафричке варијанте била је осам пута већа него код осталих, наводе научници.

- То значи да цепиво Фајзера, иако пружа високу заштиту, ипак не осигурава толики ниво заштите против јужноафричке варијанте - рекао је један од аутора студије, професор Ади Стернс.

Израелска студија прва је процена способности јужноафричке варијанте да "заобиђе" деловање вакцине. Ова земља је досад са две дозе имунизовала око пет милиона људи или више од половине популације. Вакцинисање, ношење маски и остале мере вероватно би помогле у заустављању ширења јужноафричке варијанте упркос томе што очито може да пробије одбрану од Фајзерове вакцине.

Комбинација та три фактора највероватније спречава варијанте вируса, укључујући и јужноафрички да се значајније шире.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)