АНГЕЛИН НАСЛЕДНИК ЈОШ У СЕНЦИ: Немачки демохришћани воде љуту битку са сестринском странком из Баварске

И. СТАНОЈЕВИЋ

13. 04. 2021. у 06:40

УСКОМЕШАНА немачка политичка сцена јуче је додатно узаврела, јер се извршни одбор Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), очекивано, великом већином приклонио свом лидеру Армину Лашету (60), који је сада добио снажан ветар у леђа да буде и званично промовисан у кандидата конзервативаца на парламентарним изборима у септембру.

АНГЕЛИН НАСЛЕДНИК ЈОШ У СЕНЦИ: Немачки демохришћани воде љуту битку са сестринском странком из Баварске

Фото: АП

Његов ривал Маркус Зодер, баварски премијер и шеф сестринске странке ЦСУ, мораће, ако не одустане од намере да постане кандидат, да пређе неупоредиво већу "узбрдицу".

Генерални секретар демохришћана Паул Цимија изјавио је јуче да "ЦДУ подржава Лашета као кандидата конзервативаца за канцелара Немачке на савезним изборима". И сива еминенција немачке ЦДУ сцене, Волфганг Шојбле, последњих година председник Бундестага, заложио се за Лашета. Како је објаснио премијер покрајине Хесен, Фолкер Буфије, "подржали смо Лашета без задршке, али нисмо донели никакав закључак, тако нешто није ни најављено, ни планирано".

Баварски премијер Маркус Зодер (54), који је своје аспирације за улазак у канцеларску трку објавио тек минулог викенда има, наравно, подршку своје странке Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), сестринске партије демохришћана Меркелове. Двојац ЦДУ-ЦСУ, који је у Бундестагу заступљен заједничким посланичким клубом, даје једног кандидата за канцелара.

"ЗВЕЧЕЋЕ" ИДЕЈЕ

Десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) обелоданила је захтев за "Дегзитом", односно, изласком земље из ЕУ. И уочи претходних парламентарних избора, 2016. године, АфД је осипање чланства и симпатизера покушала да заустави "звечећом" идејом, која је напослетку пропала. Радило се, тада, о захтеву за излазак Немачке из НАТО.

Зодер је, међутим, јуче инкасирао и подршку берлинске експозитуре ЦДУ, што је, политичким речником "неприродно", али, не и неочекивано. Председник покрајинског одбора Кај Вегнер истакао је да је "Зодер успешан кризни менаџер, у кога грађани имају више поверења". Он би, без сумње, понео титулу првог немачког канцелара из редова ЦСУ, кад би грађани бирали директно.

Домаћи медији коментаришу да је јуче из Берлина ка Минхену послата порука да се од ЦСУ, као млађе, послушне сестринске партије, очекује да се њен лидер сам повуче и препусти Лашету цео терен. Зодер би тако постао политичар који личне амбиције подређују страначким. Зодер је наговестио ту могућност, изјавивши у недељу да "се ставља на располагање ако га президијум ЦДУ буде подржао".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)