АЛИЈЕВ ПОБЕСНЕО ЗБОГ ЈЕРМЕНСКОГ ОРУЖЈА: "Одакле им "Искандери", како им је то смртоносно оружје пало у руке"

Новости онлине

12. 04. 2021. у 22:07

АЗЕРБЕЈЏАН чека одговор на питање, одакле Јерменији ракете „Искандер-М“, које су испаљене на град Шуша у Нагорно Карабаху, изјавио је председник Азербејџана Илхам Алијев на отварању Парка војних трофеја у Бакуу.

АЛИЈЕВ ПОБЕСНЕО ЗБОГ ЈЕРМЕНСКОГ ОРУЖЈА: Одакле им Искандери, како им је то смртоносно оружје пало у руке

Фото: Архива Новости

- Одакле војсци Јерменије ракете 'Искандер'? Није требало да добију те ракете. Ово је јасан доказ да је Јерменија извршила ратни злочин и желимо одговор на то како је ово смртоносно оружје пало у руке Јерменије. До сада нисмо успели да добијемо одговор, али ћемо га добити - рекао је Алијев.

Он је додао да су ракете „Искандер“ „коришћене после ослобађања Шуши. Имамо довољно информација. Чекамо официјално објашњење“, подвукао је председник Азербејџана.

Азербејџанска агенција за уклањање мина (АНАМА) показала је 2. априла делове тактичких ракетних система (ОТРК) „Искандер“, које је, како наводи азербејџанска страна, Јерменија користила против Азербејџана током сукоба у Карабаху у јесен 2020. године. Представник АНАМА је изјавио, да пронађени остаци припадају ракети, која је испаљена из ракетног комплекса „Искандер-М“.

Истог дана је и портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио, да се ракете „Искандер“ нису користиле током ескалације сукоба у Нагорно Карабаху прошле јесени.

- Одсуство њихове примене је потврђено. Кремљ нема информацију одакле су остаци које је, наводно, пронашла азербејџанска страна - додао је Песков.

Крајем септембра 2020. године у Нагорно-Карабаху су настављена борбена дејства која су била наставак дуготрајног сукоба у којем је било жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је на крају успешан био трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)