КОБНИ ОСВЕЖИВАЧ ВАЗДУХА: Афроамериканац у САД убијен пошто је заустављен због необичног прописа

Д. Д. С.

12. 04. 2021. у 18:24

У ПРЕДГРАЂУамеричког града Минеаполиса Бруклин Сентеру уведен је полицијски час због протеста који су избили када је полицајац убио двадесетогодишњег Афроамериканца Даунтеа Рајта током рутинске контроле саобраћаја.

КОБНИ ОСВЕЖИВАЧ ВАЗДУХА: Афроамериканац у САД убијен пошто је заустављен због необичног прописа

Фото: Принтскрин

Мајка убијеног младића Кејти Рајт прича локалним медијима како јој је син страдао пошто га је полиција зауставила јер му је на ретвовизору висио освеживач ваздуха. Убиство се догодило само 15 километара од места где је пре непуних годину дана убијен Афроамериканац Џорџ Флојд )46), а његовом убици, полицајцу Дереку Шовину управо се због тога суди.

Мајка жртве каже да је већи део недеље по подне провела на месту фаталне пуцњаве молећи полицајце да уклоне тело њеног сина Даунтеа са плочника. Каже да је син назвао око 13.30 да јој каже да је заустављен, јер му је освеживач ваздуха висио о ретровизору, што је у држави Минесоти прекршај. - Рекла сам: "У реду, скини га" - сећа се мајка и додаје како је затим чула препуцавање, а онда да неко виче: "Даунте, не бежи." 

Веза се прекинула, а када је поново позвала, јавила се његова девојка и саопштила мајци да јој је син мртав. - Изашао је из аутомобила, а његова девојка је рекла да су га упуцали... Вратио се у аутомобил, одвезао се и срушио и сад је мртав на земљи. Нико нам ништа неће рећи. Нико неће разговарати с нама ... Рекла сам, молим вас, склоните мог сина са земље - причала је мајка. Полицијска управа Бруклинског центра саопштила је да се инцидент догодио пре 14 сати, пошто су службеници зауставили возило. Полиција каже да је током провере имена открила да је Рајт имао нерешен налог за хапшење. 

Када је полиција покушала да га приведе, Рајт је поново ушао у аутомобил, што је навело полицајца да пуца. Рајт је потом возио неколико блокова пре него што је ударио у друго возило и преминуо. Полиција наводи да је путница која је била у аутомобилу с Рајтом повређена током судара. Путници другог аутомобила су остали неозлеђени. Није било одмах јасно зашто је полиција отворила ватру. Према судским списима, у августу 2019. године Рајт је два пута оптужен за мали прекршај - једном за продају марихуане и још једном за непримерено понашање. У фебруару је, међутим, Рајт оптужен за групну пљачку. Пуштен је условно. Национална гарда у Минеаполису остаје у приправности наредних "два или три дана".Мајка Рајта позвала је на смиреност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)