СПУТЊИК В ТРЕСЕ ЧЕШКУ ВЛАДУ: Председник Земан сменио и шефа дипломатије због неслагања око цепива

Д. Д. С.

12. 04. 2021. у 17:04

ШЕФ чешке дипломатије Томаш Петшичек саопштио је да је смењен са функције министра спољних послова. Навео је да је његово одбијање да се Чеси вакцинишу нерегистрованим руским и кинеским вакцинама и упозорење на безбедносне аспекте доградње чешких нуклеарних електрана и ризике при учешћу руских и кинеских компанија у тендеру за нуклеарку Дуковани било трн у оку председнику Милошу Земану.

СПУТЊИК В ТРЕСЕ ЧЕШКУ ВЛАДУ: Председник Земан сменио и шефа дипломатије због неслагања око цепива

Фото: АП

- Одлазим уздигнуте главе. Није тајна да сам дуго већ председнику трн у оку. У последње време због конкретних разлога као што је нуклеарна електрана Дуковани за коју кажем да је безбедност на првом месту, или питање вакцинисања где опет кажем да су безбедност и здравље наших грађана кључни - казао је на ванредној конференцији за новинаре Петшичек.

Председник Земан који врши притисак на владу да Чешка увезе и сама одобри вакцину против ковида-19 Спутњик В и лобира за учешће руских предузећа у изградњи нових блокова две чешке нуклеарне електране Дуковани и Темелин отворено је у марту тражио од премијера Андреја Бабиша да смени министра здравља Јана Блатног и министра спољних послова Томаша Петшичека. Блатни је већ смењен.

Земан је јавно запретио премијеру Бабишу да ако ту двојицу противника нерегистрованих вакцина не смени, да ће се погоршати односи шефа државе и премијера, што би могло да изузетно искомпликује Бабишу да одржи своју мањинску владу до избора, пошто она опстаје искључиво захваљујући подршци провладиних опозиционих комуниста.

На чело Министарства спољних послова требало би да се врати садашњи министар културе Лубомир Заоралек који је био шеф чешке дипломатије од 2015. до 2017. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mama

12.04.2021. 17:40

Daj Boze da se dozovu pameti.Ne voli Zapad ni poljake, ni Cehe , ni Slovake ni Madjare a da ne pominjemBugare,Rumune i ostale.Samo su posluzili da pridju arusiji .Bombe ce odatle ici ka Rusiji i vracace im se sigurno.Oni su Evropljani drugog i treceg reda.